Χρονιά της τεχνητής νοημοσύνης το ’18
Καλωσήρθατε στο 2018, τη χρονιά του Artificial Intelligence. Με αυτό τον τρόπο ο Ralph Haupter, πρόεδρος της MicrosoftΑσίας, ευχήθηκε στους απανταχού θιασώτες της τεχνολογίας για την έλευση της νέας χρονιάς. Σύμφωνα με τον Haupter, 70 χρόνια μετά το 1950, όταν ο πρωτοπόρος των υπολογιστών Alan Turing αναρωτιόταν εάν οι μηχανές μπορούν να σκέφτονται, η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται στο προσκήνιο. Βασικές τεχνολογικές προϋποθέσεις που την αφορούν έχουν ήδη εξασφαλιστεί, μεταξύ αυτών το Internet of Things, το cloud, machine learning, ανάλυση δεδομένων. Το ΑΙ είναι το θέμα που θα απασχολήσει την ανθρωπότητα τα επόμενα χρόνια και θα καθορίσει τις επόμενες γενιές, φέτος όμως θα είναι η πρώτη χρονιά που η τεχνητή νοημοσύνη θα αγγίξει τις ζωές μας με οκτώ διαφορετικούς τρόπους, με οκτώ διαφορετικές αλλά καταλυτικές εφαρμογές.
Πρώτον, λοιπόν, ο καθένας μπορεί να έχει έναν εικονικό, πολύ έξυπνο, προσωπικό βοηθό. Όπως λέει ο Alejandro Troccoli, research scientist NVIDIA, «o προσωπικός βοηθός, αποτέλεσμα Artificial Intelligence, ξέρει τι θέλω, τι χρειάζομαι, τι απαιτείται να έχω στο ψυγείο μου για το αγαπημένο μου γεύμα που θα ετοιμάσω μετά τη δουλειά». Δεύτερον, όλες οι μηχανές θα μπορούν να διασυνδέονται και να δουλεύουν από κοινού μέσω φωνής. Ο Bob O’ Donnel δημιουργός, πρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής της TECHnalysis Research, τονίζει πως είναι ενθουσιασμένος με τις δυνατότητες ομιλίας των συσκευών και υποστηρίζει πως όλο και περισσότερα νοικοκυριά θα διαθέτουν έξυπνους ομιλητές, από τις λάμπες, μέχρι την τηλεόραση και τα αυτοκίνητα. Τρίτον, η αναγνώριση προσώπου θα είναι η νέα πιστωτική κάρτα. Ο Georges Nahon, CEO Silicon Valley, ευαγγελίζεται πως χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη η αναγνώριση προσώπου μετασχηματίζει πλήρως τον τομέα της ασφάλειας, με την υιοθέτηση βιομετρικών δυνατοτήτων.
Επίσης μεταβάλλει πλήρως το λιανεμπόριο, τα πρώτα δείγματα γραφής τα έχει δώσει ήδη η Amazon,καταργώντας σταδιακά τις ουρές στα καταστήματά της μέσω εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Τέταρτον, οι επικεφαλής εταιρειών ήδη μιλούν για λύσεις τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με τον Chris Curran, Chief Technologist for PwC US, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι θα πρέπει να εξοικειωθούν με την τεχνολογία της ΑΙ από τη στιγμή που έχει αρχίσει να διαπερνά τους επιχειρηματικούς τομείς.
Πέμπτον, έρχονται τα προσωποποιημένα μέσα ενημέρωσης. Με δεδομένο τον ταχύ ρυθμό της έρευνας ο Jan Kautz, διευθυντής τομέα Visual Computing and Machine Learning Research, εκτιμά πως η AI θα μπορέσει να δημιουργήσει νέα εξατομικευμένα μέσα. Φανταστείτε μια μελλοντική υπηρεσία μουσικής που δεν παίζει μόνο τα υπάρχοντα τραγούδια που σας αρέσουν, αλλά παράγει συνεχώς νέα τραγούδια μόνο για σας. Έκτον, η τεχνητή νοημοσύνη θα παράγει εξατομικευμένες αναφορές και εκθέσεις.
Φανταστείτε τις εκθέσεις της αγοράς που γράφονται κατόπιν παραγγελίας και όχι μόνο όταν κλείνει η αγορά. Αυτές οι αναφορές δεν θα μπορούσαν να είναι μια απλή ανασκόπηση των επιδόσεων της αγοράς, αλλά μια σύγκριση του τρόπου με τον οποίο το χαρτοφυλάκιο του κάθε αναγνώστη πραγματοποιήθηκε σε σχέση με την ευρύτερη αγορά, καθώς και βασικούς λόγους για τους οποίους έγινε αυτό. Τεχνολογικά είμαστε πολύ κοντά για να το πετύχουμε υποστηρίζει ο Reg Chua, Chief Operator Officer, Reuters News. Έβδομον, ο υπολογιστής αρχίζει να συναισθάνεται. Πλέον η ψηφιακή ενσυναίσθηση οικοδομείται ανοίγοντας νέους δρόμους στην αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των υπολογιστών και συνολικά των τεχνολογικών συσκευών αλλά και στην κατανόηση του ανθρώπινου είδους. Όγδοον, η ιατρική αρχίζει να χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη.
Η μαρτυρία του Mark Michalski, διευθυντή στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, είναι ενδεικτική: το 2018 θα είναι η χρονιά κατά την οποία οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική θα είναι γεγονός. Μέχρι το τέλος του έτους υποστηρίζει ο Mark Michalski πως περίπου τα μισά από τα κορυφαία συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα έχουν υιοθετήσει κάποια μορφή τεχνητής νοημοσύνης εντός των διαγνωστικών ομάδων τους που θα αφορούν τις διαγνωστικές ιατρικές ειδικότητες, τις νοσοκομειακές λειτουργίες και ένα ευρύ φάσμα κλινικών ειδικοτήτων και υγειονομικής περίθαλψης σε παγκόσμια κλίμακα.
Εκτιμήσεις IDC
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Worldwide Semiannual Cognitive Artificial Intelligence Systems, που πραγματοποιήθηκε από τη διεθνή εταιρεία μελετών τεχνολογίας IDC, υπολογίζεται ότι για το 2017 οι παγκόσμιες δαπάνες για συστήματα γνωστικής και τεχνητής νοημοσύνης (AI) ανήλθαν στα 12,5 δισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση κατά 59,3% έναντι του 2016. Οι γνωσιακές λύσεις και οι λύσεις AI θα συνεχίσουν να βλέπουν σημαντικές εταιρικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, επιτυγχάνοντας ένα συνολικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατά 54,4% έως το 2020, ξεπερνώντας τα 46 δισ. δολάρια.
Οι τομείς
Οι περιπτώσεις AI που θα δουν τα υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων φέτος είναι: συστήματα διαχείρισης ποιότητας, συστήματα διάγνωσης και θεραπείας, αυτοματοποιημένες υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών, αυτοματοποιημένα συστήματα πληροφοριών και πρόληψης απειλών, ανάλυση και διερεύνηση της απάτης. O τραπεζικός τομέας και ο τομέας ασφάλειας αναμένεται να επενδύσουν τα περισσότερα κεφάλαια σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την IDC. Θα ακολουθήσουν το λιανικό εμπόριο και ο τομέας της υγείας, η δημόσια ασφάλεια και ο φαρμακευτικός τομέας. Σε μια γεωγραφική βάση, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν η μεγαλύτερη αγορά σε δαπάνες τεχνητής νοημοσύνης. Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική (EMEA) ακολουθούν. Ισχυρή αύξηση των δαπανών εμφανίζεται στην Ασία / Ειρηνικό που αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν την περιοχή EMEA μέχρι το 2020.
Μερικές εφαρμογές
- Προσωπικός βοηθός
- Φωνητική σύνδεση μηχανών
- Αναγνώριση προσώπου
- Προσωποποιημένα μέσα ενημέρωσης
- Επιχειρηματική ανάπτυξη
- Εξατομικευμένες εκθέσεις
- Υπολογιστές με συναίσθημα
- Ιατρική και διάγνωση