Τα επαγγέλματα της πληροφορικής που σου επιτρέπουν να δουλεύεις από οπουδήποτε
Σε ποια επαγγέλματα πληροφορικής είναι εφικτή πραγματικά η εργασία από οπουδήποτε; Τι ευκαιρίες υπάρχουν; Τι παγίδες πρέπει να προσέξεις;
Ο Γιώργος είναι Support Engineer. Δουλεύει για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Πολύ προτού «σκάσει» η πικρή ιστορία που λέγεται COVID, μπορούσε να δουλέψει στην κυριολεξία από οπουδήποτε. Έχοντας τον φορητό υπολογιστή του μαζί του, είχε πρόσβαση στα Virtual Machines (VM) της εταιρείας του, και για την παραγωγικότητά του δεν είχε καμία σημασία αν τη στιγμή της δουλειάς ήταν στο σπίτι, αν ήταν στο αγαπημένο του καφέ με ένα double macchiato, αν ήταν στο πατρικό του στην Χαλκιδική, ή αν κρεμόταν από σκοινιά πάνω από το φαράγγι της Αράδαινας στα Χανιά!
Ήταν πολλά τα επαγγέλματα πληροφορικής που γνωρίζαμε ότι είναι απαγκιστρωμένα από αυστηρούς γεωγραφικούς περιορισμούς, όμως μετά την COVID-19, έγιναν ακόμα περισσότερα. Έλα να δούμε παρέα:
- Πώς από την εποχή του γραφείου, η αγορά εργασίας πέρασε στην εποχή του Work from Home, και από εκεί προχωράει δυναμικά στην εποχή του Work from Anywhere
- Πώς να ψάξεις για μια IT δουλειά που σου επιτρέπει να δουλεύεις από οπουδήποτε
- Τι skills χρειάζεσαι και τι προκλήσεις θα έχεις να αντιμετωπίσεις
«Η εργασία από οπουδήποτε»
Παλιότερα, όταν καλούσαμε κάποιον στο τηλέφωνο ξεκινούσαμε ασυναίσθητα με ένα «Έλα, που είσαι;». Πλέον ο… γεωεντοπισμός αλλάζει πρόσωπο. Εργαζόμενοι σε πεδία όπως η Πληροφορική, τα Δίκτυα και τα Πολυμέσα, ήταν οι πρώτοι που από τον Μάρτιο του 2020, κλήθηκαν να επισημοποιήσουν την τηλεργασία, ή αλλιώς remote working, απομακρυσμένη εργασία ή εργασία από απόσταση. Επειδή όμως μπαινοβγαίνουμε σε lockdown, η τηλεργασία άρχισε να γίνεται συνώνυμη με το Work from Home.
«Η εργασία από το σπίτι έχει πεθάνει, ζήτω η εργασία από οπουδήποτε», ήταν ο πρόσφατος τίτλος άρθρου της TechCrunch. Η ιστοσελίδα αυτή, που είναι από τις δημοφιλέστερες για όσους ασχολούνται με την Τεχνολογία, υποστηρίζει ότι η «εργασία από οπουδήποτε» (Work from Anywhere), στην πραγματικότητα θα μας βοηθήσει να σπάσουμε και τα «δεσμά του σπιτιού». Μπορεί προσωρινά να είμαστε σχεδόν αιχμάλωτοι στο σπίτι αλλά -καλώς εχόντων των πραγμάτων- μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, θα μπορούμε να είμαστε πρακτικά «όπου θέλουμε»: σε μια άλλη πόλη, σε μια άλλη χώρα, σε ένα γεωγραφικό σημείο άσχετο με το πού είναι η έδρα της δουλειάς μας.
Αυτό το ήξερες; Υπάρχει μια «φυλή» ψηφιακών νομάδων, η WiFi Tribe, οι οποίοι κάθε μήνα διαλέγουν μια διαφορετική πόλη του κόσμου και πηγαίνουν εκεί για να ζήσουν και να δουλέψουν. H φυλή περιλαμβάνει κάθε λογής remote workers: entrepreneurs, developers, συντάκτες, designers κ.ά.
Remote θέσεις εργασίας
Όλο και περισσότερες εταιρείες, κυρίως Τεχνολογικές, άρχισαν να επεκτείνουν σε βάθος χρόνου τη remote εργασία. Κάποιες είπαν ότι υιοθετούν το remote μέχρι να περάσει τελείως η περιπέτεια με τον κορωνοϊό, ενώ το Twitter σε μια δήλωση-αποκάλυψη είπε ότι εργαζόμενοί του μπορούν να δουλεύουν απομακρυσμένα «για πάντα». Το αποτέλεσμα; Remote θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, κυρίως σε πεδία που αφορούν την Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού, ανοίγουν και δημοσιεύονται σε όλο και πιο συχνή βάση. Θες να σου πούμε τέτοιες ή και άλλες αντίστοιχες θέσεις;
Mobile app Developers (Android / iOS)
Data Engineers
UI/UX Designers
Blockchain Engineers
Technical Customer Support Representatives
Security Engineers
Front-End, Back-End και Full Stack Developers
Software Engineers που ειδικεύονται σε διάφορες γλώσσες όπως PHP, Magento, Java, C++, και άλλες (Διάβασε ακόμα: Οι πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού).
Τεχνικοί Υποστήριξης / IT Support
Ακόμα και δουλειές όπως Office Managers για εταιρείες -επί παραδείγματι- Big Data, ζητούν remote, αφού πλέον η έννοια του “office”, του γραφείου, έχει αλλάξει έννοια. Π.χ. ακόμα οι ανάγκες για onboarding (η διαδικασία καλωσορίσματος ενός νέου εργαζομένου σε μια ομάδα και η προσαρμογή του στη νέα θέση εργασίας), καλύπτονται απομακρυσμένα.
Ποια επαγγέλματα Πληροφορικής δεν είναι εύκολο να γίνουν από οπουδήποτε
Σύμφωνα με τελευταία ανάλυση τουMcKinsey Global Institute, δύο είναι οι κλάδοι στην παγκόσμια αγορά εργασίας που άδραξαν τις ευκαιρίες για ένα κυριολεκτικό Work from Anywhere: ο κλάδος της Εκπαίδευσης, και ο Κλάδος της Πληροφορικής. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε 2.000 δραστηριότητες και 800 επαγγέλματα. Για την Πληροφορική προέκυψε ότι το 70-75% των δραστηριοτήτων μπορούν να γίνουν remotely. Τα επαγγέλματα που δεν μπορούν να γίνουν remotely είναι συνήθως αυτά που έχουν να κάνουν με ανάγκες του Hardware (Υλικό). Η επισκευή ενός in-house ή on-site physical server για παράδειγμα επιβάλλει το να είσαι εκεί, όμως οι παραμετροποιήσεις και οτιδήποτε βασίζεται στο Cloud μπορεί να γίνει από απόσταση.
Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά μιας remote δουλειάς
Στα πλεονεκτήματα σίγουρα μπορείς να προσμετρήσεις ότι:
- Δουλεύεις από την άνεση του χώρου σου, με τις φόρμες ή τις πιτζάμες σου (εχμ, βγάλε το μπλουζάκι με τον Daffy Duck αν κάνεις ένα Skype ή Zoom meeting, και βάλε κάτι καλύτερο)
- Δεν μπλέκεις ποτέ στην κίνηση. Πέρα από την πλάκα, η εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος από τις μετακινήσεις στην εργασία είναι μεγάλο όφελος. Στην Αμερική μια τελευταία μέτρηση έδειξε ότι κάθε μέρα εξοικονομούνται 60 εκ. ώρες μετακίνησης από και προς την εργασία.
- Είσαι περισσότερο ασφαλής όσον αφορά τη μετάδοση ιών, ασθενειών και μικροβίων (αυτός ήταν και ο αρχικός λόγος ανάπτυξης της τηλεργασίας).
- Δεν αποχωρίζεσαι τους αγαπημένους σου, τη μουσική σου, τις συνήθειές σου.
- Μπορείς να ταξιδέψεις πολύ πιο εύκολα. Ταξιδεύοντας γνωρίζεις τόπους, ανθρώπους και διαδικασίες που ανοίγουν το μυαλό σου και σε βοηθούν να αναπτυχθείς ακόμα περισσότερο, εργασιακά και προσωπικά!
- Η εξ αποστάσεως εργασία κάποιες φορές σε αποδεσμεύει και από το αυστηρό ωράριο (π.χ. 9-5). Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να δουλέψεις τις ώρες που θες εσύ (π.χ. κάποιοι είμαστε πιο παραγωγικοί αχάραγα το πρωί ενώ άλλοι αργά το απόγευμα/βράδυ). Επίσης ίσως έχεις το περιθώριο να δουλέψεις σπαστά, μοιράζοντας όπως θες εσύ επαγγελματικές και προσωπικές δραστηριότητες. Σε έρευνα της εταιρείας Rober Half, το 73% των επαγγελματιών ανέφερε αυξημένη παραγωγικότητα με αυτή τη μέθοδο.
- Οι remote θέσεις εργασίας φαίνεται ότι καταπολεμούν το έμφυλο χάσμα. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα (Ιανουάριος ’21) της Kaspersky που απευθύνθηκε σε γυναίκες εργαζόμενες της Πληροφορικής, σχεδόν οι μισές γυναίκες είπαν ότι η τόσο αναγκαία ισότητα των φύλων είναι πιθανότερο να επιτευχθεί μέσω απομακρυσμένων εργασιακών δομών.
Η έρευνα είχε τον τίτλο: «Women in Tech, Where are we now? Understanding the evolution of women in technology». Το 50% των ερωτηθεισών γυναικών (όλες εργάζονταν στην Πληροφορικής και τις Νέες Τεχνολογίες) δήλωσαν επίσης ότι λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν είναι remotely ενώ η 1 στις 3 δήλωσε ότι έχει περισσότερη αυτονομία.
Οι προκλήσεις που θα έχεις να αντιμετωπίσεις, από την άλλη πλευρά είναι:
- η ενδεχόμενη απομόνωση
- ότι δεν έχεις την ίδια κοινωνική επαφή και δυνατότητα για ανάπτυξη συναδελφικών σχέσεων (π.χ. team bonding, brainstormings κλπ)
- ότι η ορατότητά σου ως εργαζόμενος μπορεί να είναι μικρότερη. Τι σημαίνει «μικρότερη ορατότητα»; Ότι όταν κάποιος δεν σε βλέπει ως φυσική παρουσία, μπορεί να μη σε συμπεριλαμβάνει στις δραστηριότητες που θα μπορούσες να συμμετέχεις. Στο χέρι σου είναι να δηλώνεις το «παρών» με τη παραγωγικότητα και τη στάση σου!
Με το θέμα της «συγκέντρωσης» τι γίνεται; Μερικοί θεωρούν ότι εκτός γραφείου δεν μπορείς να συγκεντρωθείς τόσο στη δουλειά, ενώ άλλοι λένε το ακριβώς αντίθετο: ότι σε remote mode συγκεντρώνονται πιο εύκολα.
3 βασικά soft skills που θα χρειαστείς
Η εργασία «από οπουδήποτε» δεν είναι για όλους. Βεβαιώσου ότι έχεις τα παρακάτω soft skills για να μπορέσεις να την κάνεις και να την απολαύσεις στο μέγιστο.
- Αυτο-πειθαρχία και αυτο-οργάνωση: το βασικότερο skill. Πρέπει να έχεις την ικανότητα να βάζεις όρια στον εαυτό σου, σαν άλλος Οδυσσέας να μην αποσπάσαι από «σειρήνες», να καταγράφεις και να αξιολογείς την παραγωγικότητά σου.
- Αυτο-κινητοποίηση. Στη remote εργασία, κάποιες φορές θα νιώσεις ότι χάνεις το motivation. Εκεί πρέπει να βρίσκεις τη δύναμη να επαναφέρεις τον εαυτό σου. Άλλωστε ως επαγγελματίας της Πληροφορικής ξέρεις την αξία ενός καλού… reboot.
- Δυνατά επικοινωνιακά skills – κυρίως στον γραπτό λόγο. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να μεταφέρεις με τον γραπτό λόγο το τι κάνεις, πώς το κάνεις, ποια προβλήματα αντιμετωπίζεις, αλλά και να στηρίξεις συναδέλφους σου με ένα μήνυμα, ένα slack ή ένα mail.
+9 πράγματα που πρέπει να προσέξεις
- Δες αν οι θέσεις εργασίας που σε ενδιαφέρουν, διευκρινίζουν αν η remote σχέση εργασίας θα είναι μόνο για την περίοδο COVID ή και για μετά.
- Διασταύρωσε αν θα σου παρέχουν όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεσαι (τεχνικό εξοπλισμό, laptop, internet, τηλέφωνο). Δεν είναι απαραίτητο ότι θα στα παρέχουν όλα, όμως πρέπει να υπάρχει μια πρόβλεψη ώστε να καλύπτονται τα λειτουργικά/τεχνικά σου έξοδα.
- Θα έχεις έξτρα παροχές, όπως π.χ. μια προπληρωμένη κάρτα εστίασης ή ευκαιρίες για εκπαίδευση εξ αποστάσεως;
- Απόφυγε το να πάθεις το «σύνδρομο του απατεώνα» (imposter syndrome). Αυτό είναι όταν φοβάσαι συνεχώς ότι είσαι ανεπαρκής ενώ η δουλειά σου αποδεικνύει το αντίθετο. Το παθαίνουν αρκετοί όταν αρχίζουν να δουλεύουν remotely, επειδή δεν έχουν αρκετό feedback.
- Υιοθέτησε ψηφιακούς βοηθούς μέτρησης της παραγωγικότητάς σου. Μπορείς να δοκιμάσεις τις εφαρμογές: Toggl, Todoist, focus booster και Timely.
- Πρόσεξε για θέματα ασφάλειας. Την ασφάλεια της δουλειάς σου μπορεί να απειλήσουν πολλά πράγματα: ένα παιδάκι ή μια γάτα που πατάνε ένα φαντασμαγορικό delete σε ό,τι έχεις φτιάξει… μέχρι και θέματα κυβερνοασφάλειας και «κλοπής» κωδικών πρόσβασης. Έχε τον νου σου.
- Κάνε unplug όταν πρέπει. Το να δουλεύεις από οπουδήποτε και να μην έχεις σταθερό εργασιακό χώρο, ενέχει τον κίνδυνο να ξεφεύγεις πολύ σε ώρες εργασίας.
- Γυμνάσου. Η τηλεργασία (και κυρίως από το σπίτι) μπορεί να μειώσει αισθητά τη φυσική δραστηριότητα.
- Καταπολέμησε την μοναχικότητα. Δεν χρειάζεται να γίνεις ερημίτης/ερημίτισσα. Να θυμάσαι ότι μπορείς να μιλάς όποτε θες με τους συναδέλφους όταν το χρειάζεσαι, αξιοποιώντας τα τόσα εργαλεία απομακρυσμένης συνεργασίας. Μπορείς επίσης να αλλάζεις παραστάσεις δουλεύοντας από ένα καφέ ή από ένα ξενοδοχείο, και να συναναστρέφεσαι συνέχεια καινούργιους ανθρώπους. Ή μπορείς κάποιες μέρες να δουλεύεις με έναν φίλο ή το έτερόν σου ήμισυ. Αυτή είναι η μαγεία του Work from Anywhere: το «οπουδήποτε» είναι η περιοχή των απεριόριστων δυνατοτήτων. Και μόλις τώρα δειλά αρχίζουμε να την εξερευνούμε.
Γράφουν οι Δημήτρης Φαλλιέρος και Λάμπρος Κωσταπαππάς
Πηγή:https://resources.kariera.gr/