Ρεκόρ αποθήκευσης σε μαγνητική ταινία από IBM και Fujifilm

 In ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μια «κασέτα»(cartridge) μαγνητικής ταινίας υψηλής πυκνότητας, με χωρητικότητα ρεκόρ που φτάνει τα 580 ΤΒ ανέπτυξαν ηIBMκαι ηFujifilm,για σκοπούς αποθήκευσης σε μεγάλαdata centers.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση τηςIBM,το πρωτότυπο αυτό παρέχει 27 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα περιοχής από τα σημερινάtape drives.Σημειώνεται πως σήμερα υπάρχουν πάνω από 500hyperscale data centersστον κόσμο, που αποθηκεύουν 547exabytes (EB)απόactual data,και έρχονται άλλα 151. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, και προφανώς πάρα πολλά δεδομένα. Η μία τεχνολογία που μπορεί να διαχειριστεί την τεράστια αύξηση δεδομένων, προστατεύοντας παράλληλα από κυβερνοεπιθέσεις είναι πάνω από 60 ετών- η μαγνητική ταινία.

Η ΙΒΜ κάνει λόγο για έναν νέο ορόσημο, καρπό δουλειάς 15 ετών, και το το έκτο ρεκόρ στην αποθήκευση τέτοιου είδους από το 2006 και μετά. Όπως τονίζεται, επιτεύχθηκαν 317GB/in2(gigabitsανά τετραγωνική ίντσα) σε πυκνότητα περιοχής σε μια πρωτότυπη μαγνητική ταινία (particulate magnetic tape)φερρίτη στροντίου (SrFe)που ανέπτυξε ηFujifilm.Αυτό είναι περίπου 27 φορές μεγαλύτερο από την πυκνότητα περιοχής που χρησιμοποιείται στα σημερινά προηγμέναtape drives.

Από άποψης δυνατοτήτων αποθήκευσης, ένα μεμονωμένοtape cartridgeτέτοιου τύπου έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει περίπου 580 ΤΒ δεδομένων- κάτι που αντιστοιχεί σε 786.977CDτο ένα πάνω στο άλλο, σε ύψος 944 μέτρων.

Αν και η ταινία υπάρχει ως τεχνολογία εδώ και πάνω από 60 χρόνια, βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου: Η παρούσα γενιά της χρησιμοποιεί σωματίδια φερρίτη βαρίου (BaFe)για την επικάλυψη των μέσων αποθήκευσης μαγνητικής ταινίας, ωστόσο για να πάει ακόμα παραπέρα ως προς την κλίμακα πυκνότητας, ηFujifilmανέπτυξε τοSrFe,που μπορεί να διαμορφωθεί σε μικρότερα σωματίδια με «ανώτερες ιδιότητες»- δηλαδή μεγαλύτερη πυκνότητα αποθήκευσης στην ίδια ποσότητα ταινίας. Επίσης, αναπτύχθηκε και μια σειρά από νέες τεχνολογίες για την επίτευξη αυτού του ρεκόρ, μεταξύ των οποίων και μια νέα τεχνολογία κεφαλής χαμηλής τριβής, και ένας εντοπιστής που επιτρέπει πολύ αξιόπιστο εντοπισμό δεδομένων.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τονίζεται στην ανάρτηση τηςIBM,η ψηφιακή μαγνητική ταινία- ένα μέσο αποθήκευσης που εφευρέθηκε το 1952, με αρχική χωρητικότητα περίπου 2 ΜΒ ανά μπομπίνα- συνεχίζει να αποτελεί ιδανική τεχνολογία όχι μόνο για την αποθήκευση μεγάλων όγκωνbackupδεδομένων και αρχείων, μα και για νέες εφαρμογές, όπως υβριδικά περιβάλλονταcloud.Επίσης, είναι πολλά και τα πλεονεκτήματα ως προς την κυβερνοασφάλεια, καθώς είναι δυνατή η «φυσική» αποσύνδεσή της από ηλεκτρονικές συνδέσεις- ένα αδιαπέραστο φράγμα απέναντι ακόμα και στις πιο εξελιγμένες επιθέσεις.

Πηγή

Recommended Posts

Leave a Comment

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

«Εκθρόνιση» για το Facebook – Ποια εφαρμογή εγκατέστησαν περισσότερο οι χρήστες το 2020Συνεργασία των Samsung-Google για ενσωμάτωση