Πώς να προστατέψετε την υγεία σας ακόμα και στο γραφείο

 In ΖΩΗ

Η καθημερινότητα όλων όσοι εργάζονται σε γραφείο, πολλές φορές, γίνεται επίπονη και κουραστική λόγω της σωματικής αδράνειας.

Η REGUS, που είναι εταιρεία πάροχος ευέλικτων λύσεων χώρου εργασίας, υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η άσκηση. Παράλληλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δίνει λύσεις, ώστε να κρατάμε τη φόρμα μας ακόμα και στο γραφείο και προτείνει κάποιες εύκολες συμβουλές για μια δύσκολη μέρα δουλειάς.

Μείνετε όρθιοι!

Ο μέσος εργαζόμενος στο γραφείο περνά πιθανότατα περισσότερο από 20 ώρες την ημέρα καθιστός και αυτό δεν είναι υγιές. Ο Dr. John Buckley, ‘Αγγλος φυσιολόγος της άσκησης, λέει ότι αν στεκόμασταν όρθιοι τρεις ώρες παραπάνω κάθε ημέρα θα καίγαμε 3,6 κιλά λίπος κάθε χρόνο.

Οι μελέτες δείχνουν, ότι το να καθόμαστε οκτώ έως δώδεκα ώρες την ημέρα, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά 90%, καθώς επίσης και τις πιθανότητες καρδιαγγειακών προβλημάτων και καρκίνου. Ακόμη χειρότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει τη σωματική αδράνεια ως τον τέταρτο κύριο παράγοντα κινδύνου για την παγκόσμια θνησιμότητα, προκαλώντας κατ’ εκτίμηση 3.2 εκατομμύρια θανάτους ανά τον κόσμο και ενισχύει την άποψη ότι «το καθισιό είναι το νέο κάπνισμα».

Η λύση: Σηκωθείτε και μείνετε όρθιοι. Πολλά σύγχρονα γραφεία δεν έχουν καρέκλες στις αίθουσες συσκέψεων, τα γραφεία είναι υπερυψωμένα και μάλιστα πραγματοποιούνται και συναντήσεις one-on-one εκτός γραφείου κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου.

Μην ταλαιπωρείτε τον λαιμό και τα μάτια σας

Αν εργάζεσθε σε ένα κλασσικού τύπου γραφείο πρέπει να μάθετε πώς να φροντίζετε το σώμα σας. Ιδανικά, η οθόνη σας θα πρέπει να είναι περίπου 6 εκατοστά κάτω από την οριζόντια γραμμή των ματιών σας. Αυτό θα επιτρέψει στο λαιμό σας να χαλαρώσει σε μια φυσική θέση.

Όποιος ξοδεύει αρκετές ώρες κοιτάζοντας συνεχόμενα μια οθόνη υπολογιστή, σίγουρα θα αισθάνεται κάποια πίεση. Αν η όρασή σας γίνεται θολή, τα μάτια σας κόκκινα, ξηρά ή κουράζονται, ή αν αισθάνεστε κάψιμο, πιθανότατα πάσχετε από το σύνδρομο Vision Computer. Η παρατεταμένη χρήση ενός υπολογιστή δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί μόνιμη βλάβη, αλλά είναι σίγουρα δυσάρεστο και μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, καθώς και να σας κάνει ευερέθιστους και να μην σας αφήνει να συγκεντρωθείτε.

Η λύση: Αφού έχετε προσαρμόσει την οθόνη σας, βεβαιωθείτε ότι ο φωτισμός στο δωμάτιο είναι σωστός κάνοντας ένα τεστ: κοιτάξτε την οθόνη σας, τοποθετήστε τα χέρια σας γύρω από τα μάτια σας – κάπως σαν ένα καπελάκι – και δείτε αν αισθάνεστε πίεση στα μάτια. Εάν ναι, θα πρέπει να ρυθμίσετε τον φωτισμό στο χώρο σας μέχρι να υπάρξει πολύ μικρή διαφορά πίεσης.

Μην ξεχάσετε να κάνετε διάλειμμα

Το να εργάζεστε σε μια οθόνη υπολογιστή δεν είναι το ίδιο με την ανάγνωση ενός βιβλίου. Η ματιά σας συνεχώς αποσπάται σε διαφορετικά σημεία σε γύρω περιοχές, και είναι δύσκολη η προσαρμογή από την φωτιζόμενη οθόνη στις πιο σκούρες σημειώσεις στο γραφείο σας. Κάθε δεκαπέντε λεπτά περίπου, διαθέστε 60 δευτερόλεπτα για να βάλετε ένα ποτήρι νερό, κοιτάξτε έξω από το παράθυρο ή μιλήστε με έναν συνάδελφο. Οι μύες των ματιών σας θα έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν και θα επιστρέψετε στην εργασία σας ανανεωμένοι και περισσότερο συγκεντρωμένοι.

Με αφορμή τα παραπάνω η Κατερίνα Μάνου, γενική διευθύντρια της Regus για την Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο τονίζει: «Δυστυχώς, δεν υπάρχει εγγύηση ότι ο χρόνος που περνάμε στο γραφείο θα είναι μια εμπειρία χωρίς πόνο – είτε σωματικά είτε ψυχολογικά. Αλλά έχοντας γνώση των πραγμάτων που μπορεί να μας προκαλέσουν αργότερα ζημιά, μπορούμε τουλάχιστον να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους που έχει η ζωή πίσω από ένα γραφείο».

Πηγή

Recommended Posts

Leave a Comment

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Έρευνα:Τρεις καφέδες τη μέρα κάνουν περισσότερο καλό παρά κακόΤο «φάρμακο» που ρίχνει τη χοληστερίνη και μειώνει το σωματικό βάρος