Οικονομική Ολυμπιάδα – Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Οικονομικών

 In ΓΝΩΣΗ

Η Οικονομική Ολυμπιάδα είναι ένας διεθνής διαγωνισμός οικονομικών γνώσεων που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες λυκείου της Ελλάδας και του εξωτερικού και φιλοδοξεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων των μαθητών και των μαθητριών στο πεδίο των οικονομικών.

Η Οικονομική Ολυμπιάδα διεξάγεται στην Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Κίνα, την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την Ελλάδα και την Πολωνία, ενώ διευρύνεται διαρκώς και σε άλλες χώρες

Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021 από το ΚΕΦίΜ – Μάρκος Δραγούμης σε συνεργασία με το τσέχικο Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV), διοργανωτή φορέα της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας. Η Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώνεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος για τα σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού, και την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Τι είναι η Οικονομική Ολυμπιάδα

Η Οικονομική Ολυμπιάδα είναι ένας διεθνής διαγωνισμός οικονομικών γνώσεων που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες λυκείου. Διοργανώνεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και φιλοδοξεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων των μαθητών και των μαθητριών στο πεδίο των οικονομικών.

Η Οικονομική Ολυμπιάδα διεξάγεται κάθε χρόνο στην Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και φυσικά την Ελλάδα με τη συμμετοχή και σχολείων του Απόδημου Ελληνισμού.

Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021 από το ΚΕΦίΜ – Μάρκος Δραγούμης σε συνεργασία με το τσέχικο Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV), διοργανωτή φορέα της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας. Η Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώνεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος για τα σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού και την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Οικονομική Ολυμπιάδα έχει ως στόχους:

  • Την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών και των μαθητριών λυκείου για την οικονομική επιστήμη.

  • Τον εντοπισμό και την ενθάρρυνση μιας νέας γενιάς ταλαντούχων μελλοντικών οικονομολόγων.

  • Τη σύνδεση της μαθητικής κοινότητας με καταξιωμένους και έγκριτους οικονομολόγους.

  • Τη δημιουργία ενός δικτύου εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης με ειδικό ενδιαφέρον στον οικονομικό αλφαβητισμό.

  • Τον εντοπισμό πεδίων βελτίωσης της διδασκαλίας των αρχών της οικονομικής επιστήμης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Φάσεις διαγωνισμού

Η Οικονομική Ολυμπιάδα διεξάγεται σε τρεις εθνικούς γύρους και έναν διεθνή.

Σχολικός γύρος:

Οργανώνεται στο επίπεδο της σχολικής μονάδας από τον υπεύθυνο καθηγητή με την στήριξη της ομάδας της Οικονομικής Ολυμπιάδας. Η ομάδα μας κατευθύνει τους συντονιστές του διαγωνισμού σε κάθε βήμα. Ο διαγωνισμός διεξάγεται διαδικτυακά, και δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο και γνώσεις προετοιμασίας.

Περιφερειακός γύρος:

Οργανώνεται σε περιφερειακό επίπεδο είτε με τη φυσική παρουσία των διαγωνιζομένων, είτε διαδικτυακά με το ίδιο σύστημα που διεξάγεται ο σχολικός γύρος.

Τελικός:

Οργανώνεται από το ΚΕΦίΜ – Μάρκος Δραγούμης στην Αθήνα.

Διεθνής τελικός:

Οι πέντε διαγωνιζόμενοι με τις καλύτερες επιδόσεις προκρίνονται στον τελικό της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας που διοργανώνει το τσεχικό Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV) και διεξάγεται στις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς σε μία από τις χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Γιατί να μάθω οικονομικά

Οι άνθρωποι που κατανοούν τις αρχές που διέπουν την οικονομία έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα που μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:

Προσωπικά οφέλη: Διασφαλίζεις την τάξη στα οικονομικά σου και στη διαχείριση της περιουσίας σου. Μπορείς να φιλτράρεις καλύτερα τις πληροφορίες που παίρνεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις προτάσεις πολιτικής. Κατανοείς την παγκόσμια λειτουργία της οικονομίας και μπορείς να προετοιμαστείς καλύτερα για ξαφνικά μακροοικονομικά γεγονότα, όπως μια οικονομική κρίση.

Συλλογικά οφέλη: Οι πολίτες που κατανοούν τις οικονομικές αρχές είναι πολύ λιγότερο ευάλωτοι στον λαϊκισμό και μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικότερα στις δημόσιες υποθέσεις. Η κατανόηση συνεπώς των οικονομικών αρχών οδηγεί σε μια καλύτερη και πιο συνειδητοποιημένη κοινωνία. Οι βασικές γνώσεις οικονομικού αλφαβητισμού είναι ένα απαραίτητο μέρος της εκπαίδευσης καθώς επιτρέπουν στους ανθρώπους να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις σε ποικίλες καταστάσεις της ζωής τους.

Διοργανωτές και υποστηρικτές

Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021 από το ΚΕΦίΜ – Μάρκος Δραγούμης σε συνεργασία με το τσέχικο Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV), διοργανωτή φορέα της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας. Η Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώνεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος για τα σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού και την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην Επιστημονική Επιτροπή της Οικονομικής Ολυμπιάδας μετέχουν διαπρεπείς οικονομολόγοι από τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό κόσμο. Δείτε τον κατάλογο των συμμετεχόντων και την οργανωτική ομάδα του διαγωνισμού εδώ.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Σε ποιους απευθύνεται η Οικονομική Ολυμπιάδα;

Η Οικονομική Ολυμπιάδα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες Λυκείου.

Γιατί να συμμετάσχω στην Οικονομική Ολυμπιάδα;

Η Οικονομική Ολυμπιάδα είναι ένας μοναδικός διαγωνισμός που προσφέρει στους μαθητές και τις μαθήτριες μοναδικές ευκαιρίες, εμπειρίες και ενθουσιασμό.

  • Δοκιμάστε τις οικονομικές σας γνώσεις, ανταγωνιστείτε με συμμετέχοντες από ολόκληρη τη χώρα, προκριθείτε στους επόμενους γύρους και κερδίστε σημαντικά έπαθλα και δυνατότητες πρακτικής άσκησης.

  • Εμβαθύνετε τις οικονομικές σας γνώσεις.

  • Αποκτήστε πολύτιμες εμπειρίες.

  • Εμπλουτίστε το βιογραφικό σας.

  • Γνωρίστε καταξιωμένους ανθρώπους από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο και μάθετε από πρώτο χέρι τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την σταδιοδρομία σας.

Γιατί να μάθω οικονομικά;

Οι άνθρωποι που κατανοούν τις αρχές που διέπουν την οικονομία έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα που μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:

Προσωπικά οφέλη: Διασφαλίζεις την τάξη στα οικονομικά σου και στη διαχείριση της περιουσίας σου. Μπορείς να φιλτράρεις καλύτερα τις πληροφορίες που παίρνεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις προτάσεις πολιτικής. Κατανοείς την παγκόσμια λειτουργία της οικονομίας και μπορείς να προετοιμαστείς καλύτερα για ξαφνικά μακροοικονομικά γεγονότα, όπως μια οικονομική κρίση.

Συλλογικά οφέλη: Οι πολίτες που κατανοούν τις οικονομικές αρχές είναι πολύ λιγότερο ευάλωτοι στον λαϊκισμό και μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικότερα στις δημόσιες υποθέσεις. Η κατανόηση συνεπώς των οικονομικών αρχών οδηγεί σε μια καλύτερη και πιο συνειδητοποιημένη κοινωνία. Οι βασικές γνώσεις οικονομικού αλφαβητισμού είναι ένα απαραίτητο μέρος της εκπαίδευσης καθώς επιτρέπουν στους ανθρώπους να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις σε ποικίλες καταστάσεις της ζωής τους.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω στον διαγωνισμό;

Μέσω του σχολείου σας. Η εγγραφή ενός σχολείου στον διαγωνισμό μπορεί να γίνει μόνο από τον υπεύθυνο καθηγητή.

Αν λοιπόν είστε μαθητής ή μαθήτρια και θέλετε να συμμετάσχετε στην Οικονομική Ολυμπιάδα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους καθηγητές και τις καθηγήτριες οικονομικών του σχολείου σας και να τους ζητήσετε να εγγράψουν το σχολείο στον διαγωνισμό.

Χρειάζεται να εγγραφούν ξεχωριστά οι μαθητές;

Όχι, ο υπεύθυνος καθηγητής εγγράφει μόνο το σχολείο και ο αριθμός των μαθητών που θα συμμετάσχουν στη συνέχεια στον διαγωνισμό εξαρτάται από αυτόν. Στην αρχή της εξέτασης, οι συμμετέχοντες μαθητές και οι μαθήτριες θα συμπληρώσουν τα στοιχεία τους, εγγραφόμενοι έτσι στον διαγωνισμό και ατομικά.

Τι εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι διαγωνιζόμενοι;

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να έχουν μαζί τους χαρτί, μολύβι ή στυλό και αριθμομηχανή (όχι κινητό τηλέφωνο). Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση μηχανής αναζήτησης ή εφαρμογών επικοινωνίας.

Πότε θα διεξαχθούν οι γύροι του διαγωνισμού;

Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα του διαγωνισμού εδώ.

Τι είναι ο σχολικός γύρος και πότε θα διεξαχθεί;

Ο σχολικός γύρος θα διεξαχθεί το Φεβρουάριο στις εγκαταστάσεις των σχολείων που συμμετέχουν στην Οικονομική Ολυμπιάδα. Οι διαγωνιζόμενοι θα εξεταστούν διαδικτυακά υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτικού-συντονιστή. Η εξέταση περιλαμβάνει 25 κλειστές ερωτήσεις και θα διαρκέσει 40 λεπτά. Ο συντονιστής θα λάβει από μας εγκαίρως όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, καθώς και πρόσβαση στην πλατφόρμα εξέτασης. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τις Οδηγίες για Συντονιστές.

Τι είναι ο περιφερειακός γύρος και πότε θα διεξαχθεί;

Ο Περιφερειακός γύρος θα διεξαχθεί τον Απρίλιο σε περιφερειακό επίπεδο είτε με τη φυσική παρουσία των διαγωνιζομένων, είτε διαδικτυακά με τον ίδιο τρόπο που διεξάγεται ο σχολικός γύρος. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ποιοι θα προκριθούν στον περιφερειακό γύρο;

Για την πρόκριση στον περιφερειακό γύρο δείτε εδώ.

Μπορούμε να στείλουμε αντικαταστάτες στον περιφερειακό γύρο;

Όχι, η αντικατάσταση των μαθητών που προκρίθηκαν από άλλους δεν επιτρέπεται.

Τι γίνεται αν ένας μαθητής που έχει προκριθεί στον περιφερειακό γύρο δεν μπορέσει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό;

Στην περίπτωση αυτή, ο μαθητής ή η μαθήτρια μπορεί να επιλέξει να συμμετάσχει στον περιφερειακό γύρο σε κάποια άλλη πόλη στην Ελλάδα. Επικοινωνήστε σχετικά μαζί μας στο [email protected].

Τι είναι ο τελικός και πότε θα διεξαχθεί;

Η ημερομηνία διεξαγωγής του τελικού θα ανακοινωθεί όταν καθοριστεί ο χρόνος διεξαγωγής των πανελλήνιων εξετάσεων. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ποια είναι τα έπαθλα για τους διακριθέντες;

Οι διακριθέντες μαθητές και μαθήτριες του τελικού γύρου θα βραβευθούν με τα εξής χρηματικά έπαθλα:

Πρώτο βραβείο: 3000 ευρώ.

Δεύτερο βραβείο: 1500 ευρώ

Τρίτο βραβείο: 500 ευρώ.

Επιπλέον:

Οι μαθητές και οι μαθήτριες με τις δέκα καλύτερες επιδόσεις στον τελικό γύρο λαμβάνουν τιμητική διάκριση και μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα προετοιμασίας για τη συμμετοχή στη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν σε όλους τους γύρους της Οικονομικής Ολυμπιάδας λαμβάνουν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Πώς καταρτίζεται η ελληνική ομάδα που θα συμμετάσχει στη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα;

Οι πέντε διαγωνιζόμενοι με τις καλύτερες επιδόσεις προκρίνονται στον τελικό της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας που θα διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς σε μία από τις χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για την Οικονομική Ολυμπιάδα;

Μπορείτε να μελετήσετε την προτεινόμενη βιβλιογραφία και να βρείτε δείγματα των επιμέρους τεστ εδώ.

Γιατί να συμμετάσχω στην Οικονομική Ολυμπιάδα;

Η Οικονομική Ολυμπιάδα έχει ως στόχο να εξοικειώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες με τις βασικές αρχές των οικονομικών και να τους δώσει κίνητρα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα οικονομικά.

Τι είναι το ΚΕΦίΜ;

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) είναι η κύρια ανεξάρτητη, μη κρατική, μη κομματική φιλελεύθερη δεξαμενή σκέψης στην Ελλάδα. Έχει τη νομική μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και έδρα την Αθήνα. Όραμα του ΚΕΦίΜ είναι μια Ελλάδα πρότυπο οικονομικής και κοινωνικής ελευθερίας που παρέχει στους πολίτες της τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να επιδιώξουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Ο σκοπός του ΚΕΦίΜ είναι να αυξήσει την επιρροή των φιλελεύθερων προτάσεων και ιδεών στον δημόσιο διάλογο και την πολιτική. Μάθετε περισσότερα για το ΚΕΦίΜ εδώ.

Recommended Posts

Leave a Comment

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία και τα φροντιστήρια - Λειτουργία εκπαιδευτικών μονάδων κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2022-2023«Οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν μπορείς να μιλήσεις τη γλώσσα τους» - Στις ΗΠΑ ένας καθαριστής χαλιών με αυτισμό μιλάει 40 ξένες γλώσσες