Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Από τι κινδυνεύουν οι έφηβοι που χρησιμοποιούν πολλές ώρες το κινητό τους

 In ΓΝΩΣΗ

«Η έρευνα δείχνει τον αντίκτυπο της χρήσης έξυπνων συσκευών για περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα στην υγεία των εφήβων»

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι όσοι χρησιμοποιούσαν smartphone για περισσότερες από τέσσερις ώρες ημερησίως, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας και χρήσης ουσιών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση smartphone από τους εφήβους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας, όπως ψυχιατρικές διαταραχές, προβλήματα ύπνου, οφθαλμολογικά προβλήματα και μυοσκελετικές διαταραχές.

Παράλληλα πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η εντός λογικών χρονικών πλαισίων καθημερινή χρήση του διαδικτύου, μπορεί να σχετίζεται με καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία για τους εφήβους.

Για να εμβαθύνουν στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ της χρήσης των smartphones και της υγείας των εφήβων, oι Jin-Hwa Moon και Jong Ho Cha από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hanyang της Κορέας και οι συνεργάτες τους, ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 50.000 εφήβους που συμμετείχαν σε διαδικτυακή έρευνα στην Κορέα για τη συμπεριφορά των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν το 2017 και το 2020. Τα δεδομένα περιλάμβαναν τον κατά προσέγγιση αριθμό των ημερήσιων ωρών που κάθε συμμετέχων περνούσε σε ένα smartphone, καθώς και διάφορες μετρήσεις υγείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 2020, το ποσοστό των εφήβων της μελέτης που χρησιμοποιούσαν smartphone περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα ήταν 85,7%, από 64,3% που ήταν το 2017.

Οι έφηβοι που χρησιμοποιούσαν smartphone για περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα, είχαν υψηλότερα ποσοστά άγχους, αυτοκτονικών σκέψεων και χρήσης ουσιών από εκείνους που έκαναν χρήση μικρότερη των τεσσάρων ωρών την ημέρα. Ωστόσο, οι έφηβοι που χρησιμοποιούσαν smartphone μία έως δύο ώρες την ημέρα, αντιμετώπιζαν λιγότερα προβλήματα από τους εφήβους που δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου smartphone.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η μελέτη αυτή δεν επιβεβαιώνει αιτιώδη σχέση μεταξύ της χρήσης smartphone και των επιπτώσεων στην υγεία. Παρ’ όλα αυτά, τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών χρήσης για τους εφήβους, ιδιαίτερα εάν η καθημερινή χρήση συνεχίζει να αυξάνεται.

«Η έρευνα δείχνει τον αντίκτυπο της χρήσης έξυπνων συσκευών για περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα στην υγεία των εφήβων» καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS ONE.

Πηγή : pronews.gr

Recommended Posts

Leave a Comment

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Οι αλλοιώσεις που προκαλούν στον εγκέφαλο των παιδιών οι οθόνεςΤι κάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο μυαλό μας και πώς επηρεάζουν τις αγορές μας