Μουσική, θέατρο, ξεναγήσεις σας περιμένουν στον Εθνικό Κήπο

 In ΕΛΛΑΔΑ

Μουσική, θέατρο, χορός και ξεναγήσεις συμπληρώνουν το παζλ των εκδηλώσεων «Ζήσε τον Κήπο αλλιώς», με τις οποίες ο δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, από την 1η έως τις 30 Ιουνίου, υποδέχονται κατοίκους και επισκέπτες της πόλης στον πιο κεντρικό και αγαπημένο κήπο, τον Εθνικό Κήπο, με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Τα Μουσικά Σύνολα του δήμου Αθηναίων – Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδία, Φιλαρμονική, Εργαστήρι Ελληνική Μουσικής, Big Band – έχουν τον κυρίαρχο ρόλο στις μουσικές εκδηλώσεις και συμπράττουν με καταξιωμένους καλλιτέχνες για να παρουσιάσουν στο κοινό μοναδικές παραστάσεις.

Οι επισκέπτες κάθε ηλικίας θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μία ποιητική περιήγηση μέσα από την παράσταση «Εθνικός Κήπος» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, μία συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών, να γιορτάσουν με τα Μουσικά Σύνολα του δήμου Αθηναίων την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, να «χαρτογραφήσουν» τη νεότερη ιστορία του Κήπου με το Ιστορικό Αρχείο του δήμου Αθηναίων, να ανακαλύψουν τα γλυπτά του Κήπου και να ζήσουν το ρομαντισμό μέσα από το καθιερωμένο Athens Garden Festival.

Το «Ζήσε τον Κήπο αλλιώς» θα γεμίσει όλες τις μέρες του πρώτου μήνα του  καλοκαιριού με εργαστήρια, γυμναστική, yoga, pilates, μουσική, θέατρο, χορό, ξεναγήσεις, παιχνίδια και κρυμμένους θησαυρούς για όλους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Πέμπτη 1/06| 19.00 Ηλιακό Ρολόι

Παρασκευή 2/06| 10.30 & 19.00 Ηλιακό Ρολόι

Σάββατο 3/06|10.30 Ηλιακό Ρολόι

Κυριακή 4/06| 10.30 Ηλιακό Ρολόι

Δευτέρα 5/06|10.30 Ηλιακό Ρολόι

Τρίτη 6/06| 10.30 & 20.00 Ηλιακό Ρολόι

Κυριακή 11/06| 10.30 & 20.00 Ηλιακό Ρολόι

Δευτέρα 12/06| 10.30 & 20.00 Ηλιακό Ρολόι

Τρίτη 13/06|10.30 & 20.00 Ηλιακό Ρολόι

Τετάρτη 21/06|10.30 Ηλιακό Ρολόι

Κυριακή 25/06|10.30 Ηλιακό Ρολόι

Τετάρτη 28/06| 20.00 Ηλιακό Ρολόι

Μελωδίες με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων

Πέμπτη 1/06 | 19.30 -20.30 Αστέρι

Συναυλία με τη Big Band του Δήμου Αθηναίων. Συμμετέχει ο Δώρος Δημοσθένους.

Κυριακή 4/06|19.30-20.30 Αστέρι

 «Αναδρομή στον Ελληνικό Κινηματογράφο»

Συναυλία με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων

Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων σε γνωστά και αγαπημένα μουσικά θέματα Ελλήνων δημιουργών, που έχουν ακουστεί στον ελληνικό κινηματογράφο.

Τετάρτη 7/06| 19.00-20.00 Καφενείο

 «Εθνικός Κήπος επί χάρτου»

Το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων «χαρτογραφεί» τη νεότερη ιστορία του Εθνικού Κήπου μέσα από τα σχέδια της ομώνυμης αρχειακής συλλογής. Τοπογραφικά, κηποτεχνικά, αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά σχέδια τεκμηριώνουν τον Κήπο της δεκαετίας του ‘30 και λύνουν απορίες των νεότερων διαχειριστών και μελετητών του. Η πλειονότητά τους ωστόσο αφορά τη μεταπολεμική εποχή (1950-1980) και φέρει τη σφραγίδα του γεωπόνου, επιμελητή και μετέπειτα Διευθυντή του Κήπου Νικόλαου Ταμβάκη, που πρόθυμα συνέβαλε στην τεκμηρίωσή τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της «Παγκόσμιας ημέρας Αρχείων» με σκοπό την επαφή του κοινού με τον συναρπαστικό κόσμο των αρχείων.

Πέμπτη 8/06 | 18.30 Αστέρι

Athens Garden Festival 2017

Έναρξη του φεστιβάλ σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο

19.00-20.00 | «Ρομαντικός περίπατος»

Η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων ερμηνεύει έργα από τη ρομαντική περίοδο μέχρι σήμερα, πραγματοποιώντας μία αναζήτηση του ρομαντισμού στον χώρο ανάμεσα στο αμιγώς λυρικό ή συμφωνικό ρεπερτόριο, την αθηναϊκή πολυφωνική παράδοση και τη σύγχρονη λόγια δημιουργία.

Πιάνο: Θάνος Μαργέτης. Μουσική διεύθυνση: Σταύρος Μπερής

20.00-21.00 | «Όριεντ Εξπρές»,  Κυριάκος Γκουβέντας ensemble

Ακολουθώντας το δρομολόγιο του θρυλικού Orient Express, από την Κωνσταντινούπολη ως τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη και το Παρίσι, ο δεξιοτέχνης σολίστας Κυριάκος Γκουβέντας μαζί με την ομάδα βιολιστών της «Στέγης του Κόσμου» σε ένα μουσικό οδοιπορικό, επηρεασμένο από τις μουσικές και τα τραγούδια της φημισμένης αυτής διαδρομής. Ανατολίτικες μελωδίες και τραγούδια της Πόλης, βαλς, τάνγκο, τσιγγάνικα σουίνγκ, πόλκες και ουγγαρέζικα τσάρδας, σε μια παριζιάνικη ατμόσφαιρα της εποχής του μεσοπολέμου. Συνταξιδιώτες του ο Γιάννης Τσέρτος στο πιάνο, η Εύη Μάζη στο φλάουτο και το τραγούδι και η ομάδα των βιολιστών «Της Στέγης του Κόσμου» που αποτελείται από τους Δέσποινα Συρίγου, Βαγγέλη Βοττέα, Κώστα Κοκκαλιάρη, Αλέξανδρο Αρχοντή και Ραφαήλ Βλαστάρη.

Παρασκευή 9/06

18.00-19.00 Παραπλεύρως παιδικής χαράς |  “Αbanicoro”

Λατινόφωνος ρομαντισμός από την  χορωδία που δημιούργησαν  η μεξικάνα τραγουδίστρια  Μάρθα Μορελεόν,  μαθητές και φίλοι στο Abanico, το κέντρο Ισπανικής, Πορτογαλικής και Καταλανικής γλώσσας με στόχο τη διάδοση του παραδοσιακού ισπανόφωνου ρεπερτορίου.

Τους Abanicoro αποτελούν οι: Κατερίνα Ασήμου, Τέσση Οικονομοπούλου, Ευτυχία Μισύρη, Κίμων Αντωνέλλος, Nίκος Μικρόπουλος, Μαρία Μαλακάτα, Στέλλα Δούκα, Λίνα Πέτρου, Eduardo Lucena, Juanitala Quejica και Leonora Moreleón. Τη χορωδία διευθύνει η Martha Moreleón. Συνοδεύει με την κιθάρα του ο Αργεντίνος μουσικός Herman Mayr.

19.00-20.00 Αστέρι | Μοments of romance

Οι  σπουδαστές της «Ορχήστρας Δωματίου» του Εθνικού Ωδείου μοιράζονται την χαρά τους για την ορχηστρική μουσική με το κοινό σε μία συναυλία αφιερωμένη στο ρομαντισμό.

20.00-21.00 Αστέρι | «Απόβραδο καλοκαιριού.. ήχοι και αρώματα στον κήπο»

Η Συμφωνική Ορχήστρα μεταφέρει το κοινό στον ονειρικό κήπο σπουδαίων καλλιτεχνών μέσα από σπάνιες συνθέσεις εμπνευσμένες  από τα λουλούδια. Έξι λυρικοί τραγουδιστές και η μαγεία της μουσικής απογειώνουν τις αισθήσεις σε ένα μεθυστικό περιβάλλον ήχων και αρωμάτων. Θα ερμηνευτούν έργα των P. I. Tchaikovsky, A. Scarlatti, C. Saint-Saëns, P. Mascagni, E. Chausson, L. Delibes, F. Delius, A. Thomas, F. Flotow, G. Puccini, R. RussellBennett και Γ. Κουρουπού.

Σοπράνο: Βάσια Ζαχαροπούλου, Χριστίνα Ασημακοπούλου, Στέλλα Καββαδία

Μέτζο σοπράνο: Ιωάννα Κοκοβίκα, Αθηνά Καστρινάκη

Τενόρος: Χρήστος Κεχρής

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου

Σάββατο 10/06 

18.00 -19.00 Παραπλεύρως παιδικής χαράς | “Musica Promenada”

Οι καλλιτέχνες περιπατητές του Αθηναϊκού καλλιτεχνικού δικτύου τραγουδούν, παίζουν μουσική και αναμειγνύονται με το κοινό, το συγκινούν και  το παρασύρουν με αγαπημένα λυρικά τραγούδια, εμπλουτισμένα με πολυφωνίες, όπως τις παλιές καλές ρομαντικές εποχές.

19.00-20.00 Αστέρι | «Επτάηχον»

Κινηματογραφική μουσική- η ρομαντική μουσική των καιρών μας.

Μία παρέα νέων – ή σχεδόν νέων – παιδιών, μουσικών του κλασσικού χώρου, μοιράζονται την αγάπη τους για την καλή μουσική και μεταφέρουν στους ακροατές όλη την ακρίβεια και την ποιότητα της πολύχρονης μελέτης και πρακτικής τους σε ό,τι κάνουν.

Παίζουν: Χρήστος Γκίνος (Κλαρινέτο), Αγγελική Πουλημένου (Κόρνο) Διονύσης Βερβιτσιώτης (Βιολί), Γιάννης Αθανασόπουλος (Βιόλα), Χριστίνα Κολοβού (Τσέλο), Βαγγέλης Ζωγράφος (Κόντρα Μπάσο και μουσική μεταγραφή), Διονύσης  Μαλλούχος (πιάνο)

20.00-21.00 Αστέρι | «Ρομαντισμός: τότε και τώρα»

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα ξεκινώντας από την Βιέννη του ρομαντισμού και φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας, από τον Σούμπερτ μέχρι τον Μορικόνε αλλά και το έντεχνο ελληνικό τραγούδι, θα ερμηνεύσει έργα ρομαντικής διάθεσης, όπου κυριαρχεί η έκφραση των συναισθημάτων.

Τετάρτη 14/06| 19.30-20.30 Αστέρι

Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων συναντά τη Νάντια και το Νίκο Καραγιάννη

Παρασκευή 16/6| 19.00-20.00 Αστέρι

Χορευτικό δρώμενο με μουσική από τον Ελληνικό Κινηματογράφο

Η ομάδα χορού του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Κόσμου παρουσιάζει μία βραδιά αφιερωμένη σε μνήμες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου, τις οποίες διατηρούμε ζωντανές μέχρι σήμερα. Η Αλίκη, ο Δημήτρης και η παρέα τους μας ξεσηκώνουν μέσα από χορούς και τραγούδια που μεγάλωσαν γενιές και συνεχίζουν ακόμα.

Σάββατο 17/06| 19.30-20.30 Αστέρι

 «Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων συναντά τη Σαββέρια Μαργιολά»

Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής σε μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση με τη Σαββέρια Μαργιολά, μια βαθιά εκφραστική ερμηνεύτρια, που συνδυάζοντας άψογα το λαϊκό με το έντεχνο ρεπερτόριο καταφέρνει να μετατρέψει κάθε εμφάνισή της σε πραγματική γιορτή.

Κυριακή 18/06| 11.00 Ηλιακό ρολόι

 «Τα μαρμάρινα πρόσωπα του Κήπου»

Ξενάγηση στα γλυπτά του Εθνικού Κήπου

Κυριακή 18/06| 11.00-12.00 Πέργκολα με γλυσίνα

 «Διαδρομή στο δημοτικό τραγούδι»

Η Χορωδία του δήμου Αθηναίων τραγουδά γνωστά δημοτικά τραγούδια σε διασκευές Ελλήνων συνθετών.

Μουσική διεύθυνση: Σταύρος Μπερής

Κυριακή 18/06| 19.30-20.30 Αστέρι            

 «Τραγούδια μιας άλλης εποχής»

Οι χορωδίες ενηλίκων των Πολιτιστικών Κέντρων Eυελπίδων, Κάτω Πατησίων και Σεπολίων θα ερμηνεύσουν ελληνικά τραγούδια μιας άλλης εποχής.

Τρίτη 20/06|18.30-19.30 Αστέρι

Συναυλία με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα μας μεταφέρει στον κόσμο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου με μουσικά αριστουργήματα της μεγάλης οθόνης.

Τρίτη 20/06|19.30-20.30 Αστέρι

 «Αφιέρωμα στο Νέο Κύμα»

Συναυλία με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής

Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στο Νέο Κύμα, που θα παρασύρει τους ακροατές σε ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι στο νοσταλγικό παρελθόν.

Τετάρτη 21/06| Αστέρι

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

19.30-20.30| Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων

Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία συμπράττουν και γιορτάζουν τη μουσική με εισαγωγές, χορωδιακά και ιντερμέδια από τις ωραιότερες και δημοφιλέστερες όπερες. Θα ακουστούν αποσπάσματα από όπερες κορυφαίων συνθετών, όπως μεταξύ άλλων οι G. Verdi, G. Puccini, G. Rossini, G. Bizet, τιμώντας, το πιο ολοκληρωμένο – κατά πολλούς-  είδος μουσικής δημιουργίας.

Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής

Μουσική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης

20.30-21.30| “Legacy  through time”

Συναυλία με τη Big Band του Δήμου Αθηναίων

Ένα ταξίδι στο χρόνο με όχημα το διαχρονικό ήχο της Big Band, από τις απαρχές της Jazz μέχρι τις μέρες μας, με ενδιάμεσους σταθμούς τα διάφορα στυλ, χρώματα και ιδιώματα και με κοινό γνώμονα το groove και το swing.

Τραγούδι: Ευγενία Καπάδαη

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Σάμι Αμίρης

Πέμπτη 22/06| Παρασκευή 23/06| Σάββατο 24/06| Κυριακή 25/06| Δευτέρα 26/06

19.00| Σημείο συνάντησης είσοδος Λ. Αμαλίας

 «Εθνικός Κήπος»

«Έτσι τους βλέπω εγώ τους κήπους»

Παράσταση σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών.

Επίσημα χαρακτηρισμένος ως ιστορικός τόπος, ο Εθνικός (άλλοτε Βασιλικός) Κήπος είναι ένα μάτι του κυκλώνα στο κέντρο της Αθήνας: σημείο νηνεμίας τριγυρισμένο από την ένταση της πόλης, που φέρει μέσα του τη μνήμη και την ιστορία της. Ανάμεσα στα 500 είδη φυτών,  που ήρθαν απ’ όλο τον κόσμο με τη φροντίδα της βασίλισσας Αμαλίας και των βοτανολόγων της, περιμένουν να συναντήσουν τους επισκέπτες μορφές μαρμάρινες, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο Ζαν Μορεάς, ο Καποδίστριας αλλά και ο Ιωάννης Εϋνάρδος, άξια τέκνα μιας Ελλάδας που δεν της έλειψε η φωτισμένη ηγεσία. Ο Θοδωρής Γκόνης προτείνει μια διαδρομή με υλικά κείμενα και ντοκουμέντα αυτών των μόνιμων κατοίκων του Κήπου, των ποιητών, των πολιτικών, των γεωπόνων και των μηχανικών που τον διαμόρφωσαν και της εικοσάχρονης Βαυαρής βασίλισσας που τον ονειρεύτηκε και μας τον χάρισε.

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Δραματουργία: Θοδωρής Γκόνης – Ελένη Στρούλια

Έρευνα: Μάρα Ψάλτη

Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα

Σκηνογραφική επιμέλεια: Ελένη Στρούλια – Ζαΐρα Φαληρέα

Φιλολογικός σύμβουλος: Νάσος Βαγενάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Αγγελίδης

Ηθοποιοί: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Ελένη Κοκκίδου, Κατερίνα Πατσιάνη, Μυρτώ Γκόνη

Μουσικοί: Μιχάλης Καλογεράκης, Παντελής Καλογεράκης

Συμμετέχουν φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: Μάριος Αρνιώτης, Βάϊος Καμινιώτης, Γιάννης Σιάμπαλιας, Μαρία Σκλαβούνου, Νάσια Τσίγκα, Θέκλα Φλουρή

Κυριακή 25/06| 11.00 Ηλιακό ρολόι

 «Τα μαρμάρινα πρόσωπα του Κήπου»

Ξενάγηση στα γλυπτά του Εθνικού Κήπου

Πέμπτη 29/06| 19.30-20.30 Αστέρι

“Locos por el mambo”

Συναυλία της Big Band του Δήμου Αθηναίων με τη Μάρθα Μορελεόν

Η Big Band και η αγαπημένη Martha Moreleon μοιράζονται τη μουσική σκηνή και παρουσιάζουν ένα εκλεκτό πρόγραμμα σε λάτιν και τζαζ ρυθμούς.

Τραγούδι: Martha Moreleón

Κρουστά: Kiki Bu

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Σάμι Αμίρης

Παρασκευή 30/06| 19.00 -20.30 Αστέρι

 «Το δέντρο F. G. Lorca»

Συναυλία  της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων με την Καλλιόπη Βέτα, τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη και τη Χορωδία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Η Συμφωνική Ορχήστρα, η σπουδαία ερμηνεύτρια Καλλιόπη Βέττα και ένας από τους σημαντικότερους έλληνες δημιουργούς, ο συνθέτης και κιθαριστής Μανόλης Ανδρουλιδάκης, παρουσιάζουν  τη μουσική παράσταση «Το δέντρο F. G. Lorca» με εξαιρετικές μελοποιήσεις του έργου, σε διασκευή για γυναικεία φωνή, κιθάρα, χορωδία και συμφωνική ορχήστρα. Το «δέντρο F.G.Lorca» είναι ένα λιόδεντρο της ισπανικής υπαίθρου στον δικό μας εθνικό κήπο.

Ενορχηστρώσεις: Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Τραγούδι: Καλλιόπη Βέττα

Κιθάρα: Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Διδασκαλία Χορωδίας: Μιχάλης Οικονόμου

Μουσική διεύθυνση: Πέτρος Καρπαθάκης

Περισσότερες πληροφορίες: τ. 210 52 84 854 | www.opanda.gr & www.zisetonkipo.gr

Recommended Posts

Leave a Comment

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Περιστέρι: Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Κώστα ΓαβράSUMMER CAMP στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων