Μαζί με τα παιδιά… γύρω από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

 In ΕΛΛΑΔΑ

Είσαι νέος γονιός και δεν ξέρεις πού μπορούν να παίξουν τα παιδιά σου ή πού να πάτε όλοι μαζί για φαγητό; Σημείωσε τις προτάσεις μας για δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία στο κέντρο της πόλης

Η σειρά «Ζήσε τη Γειτονιά μαζί με τα παιδιά» αναφέρεται σε όλες τις φιλικές προς τα παιδιά τοποθεσίες στις γειτονιές της πόλης μας και σε ό,τι ενδιαφέρον μπορεί να κρύβουν για παιδιά: πάρκα, εστιατόρια, καφέ, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, μαγαζάκια με ωραία παιχνίδια, παιδικά θέατρα και ό,τι άλλο χρειάζεται ή πρέπει να ανακαλύψει κάποιος που είναι γονιός.

Όποιος έχει τέτοια μυστικά, ας τα μοιραστεί μαζί μας για να κάνουμε τις βόλτες μας στην πόλη ακόμα ομορφότερες. Ιδού τι ανακαλύψαμε εμείς.

Από τη Νεάπολη Εξαρχείων στους Αμπελόκηπους

Ξεκινώντας από «χαμηλά», η πιο όμορφη βόλτα σε μουσείο της Αθήνας, είναι αδιαμφισβήτητα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ειδικά αν το επισκεφτείτε οικογενειακώς με τις «Κυριακάτικες Βόλτες», συμμετέχοντας στις ξεναγήσεις για τη Συλλογή Γλυπτών, τη Μυκηναϊκή Συλλογή και για μεγαλύτερα παιδιά, την Αιγυπτιακή συλλογή. Μετά την ξενάγηση, στον ανακαινισμένο κήπο του Μουσείου, μπορείτε να απολαύσετε  καφέ, χυμό ή κάποιο ελαφρύ γεύμα. Αν προτιμάτε να ανηφορίσετε στα Εξάρχεια, μπορείτε να φάτε στις όμορφες ταβέρνες με κήπο «Γιάντες», «Ροζαλία» και «Άμα Λάχει».

Μαζί με τα παιδιά… γύρω από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Ανεβαίνοντας τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στα αριστερά μας εκτείνεται το Πεδίο του Άρεως. Παρά το γεγονός ότι στα παιδικά μας χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς για οικογενειακές βόλτες το Σαββατοκύριακο και τις καθημερινές για κούνιες, σήμερα το ασφαλέστερο σημείο του είναι η πλατεία Πρωτομαγιάς, φυσική προέκταση του πάρκου στη μεριά των Δικαστηρίων, όπου υπάρχει άπλα για ποδήλατο και πατίνια, έχει μια μικρή παιδική χαρά και ένα καφέ για ένα ελαφρύ γεύμα ή για παγωτό.

Από την άλλη μεριά της Αλεξάνδρας, βρίσκεται η Νεάπολη Εξαρχείων, η οποία θεωρείται πρώτη επιλογή για κατοικία ανάμεσα στους νέους και προσφάτως παρουσιάζει αύξηση του πληθυσμού νέων οικογενειών. Μπορεί ο μοναδικός χώρος πράσινου στη Νεάπολη, ο λόφος του Στρέφη, να μην είναι ιδανικός για βόλτες με παιδιά (πολλά σκουπίδια, κλειστή παιδική χαρά, περίεργος κόσμος), πίσω όμως από το λόφο όμως, βρίσκεται το εικαστικό θέατρο κούκλας «Πράσσειν Άλογα» με παραστάσεις και εργαστήρια για παιδιά.

Μαζί με τα παιδιά… γύρω από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Λίγο πιο πάνω, στην οδό Μαυρομιχάλη, βρίσκονται το «Στούντιο Μαυρομιχάλη» (στο 134), που ανεβάζει μεταξύ άλλων και παιδικές παραστάσεις, και το θέατρο (και παλιός) «Φούρνος» (στο 168), με παραστάσεις ακόμα και για βρέφη. Οι -σχετικές μεταξύ τους- διαδραστικές παραστάσεις «Μήλα, Ζάχαρη, Κανέλλα», «Μάρκος ο Γάτος» και το «παράθυρο της Χαράς» με ηθοποιούς και κούκλες κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον ακόμα και των πιο μικρών και «ανήσυχων» παιδιών και είναι μια τέλεια επιλογή για να πάτε με το πιτσιρίκι σας πρώτη φορά θέατρο. Στο φουαγιέ, τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν ούτως ώστε να εξοικειωθούν με το χώρο, ενώ στο τέλος της παράστασης θα πάρουν κάτι μαζί τους: ένα κομμάτι μηλόπιτα και τη συνταγή της, ένα μπαλόνι σε σχήμα σκύλου ή γάτας… κάτι που θα τους θυμίζει την παράσταση. Για φαγητό, μπορείτε να πάτε σε μία από τις παλαιότερες ταβέρνες της Αθήνας, τη «Λεύκα», με ιδανική αυλή (γωνία με Βουλγαροκτόνου) ή στην πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας, πάνω στην Αλεξάνδρας, όπου βρίσκονται διάφορα καφέ και εστιατόρια, αλλά τα τραπεζάκια είναι πάνω στο δρόμο, οπότε χρειάζεται προσοχή.

Ανεβαίνοντας προς Αμπελόκηπους, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παιδικές παραστάσεις του “Θεάτρου της Ημέρας”. Στην συμβολή Κάλβου και Δέγλερη υπάρχει παιδική χαρά, ενώ μεγάλη καινοτομία του Δήμου Αθηναίων είναι η βρεφική και νηπιακή βιβλιοθήκη στο πάρκο ΚΑΠΑΨ. Πρόκειται για έναν πολύ ωραίο χώρο, ειδικά διαμορφωμένο για βρέφη και για νήπια, που διευκολύνει τις θηλάζουσες μητέρες και διοργανώνει τα Σάββατα διαδραστικές παρουσιάσεις βιβλίων. Βρίσκεται μέσα στο πάρκο, όπου στεγάζεται και η εφηβική βιβλιοθήκη και το καφέ “Μύρτιλλο” και έχει και μια πολύ απλή, αλλά όμορφη παιδική χαρά. Αν ο καιρός δεν είναι καλός, στη Λ. Ριανκούρ βρίσκεται ο παιδότοπος “Playroom”, ενώ για τους κατοίκους της γύρω περιοχής, στη Σιθωνίας, ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων, πέραν του προγράμματος προπονήσεων σε διάφορα αθλήματα και σε ρυθμική-χορό, παραδίδει μαθήματα για μικρές μαζορέττες, μαθήματα ιππασίας, ενώ παράλληλα διοργανώνει camps την περίοδο των σχολικών διακοπών!

Ένα από τα καλύτερα θέατρα στην πόλη για παιδιά είναι το «Πόρτα» της Ξένιας Καλογεροπούλου στην αρχή της Μεσογείων. Κάθε χρόνο ανεβάζει παιδικές παραστάσεις, ενώ μία φορά το μήνα, η ίδια η κυρία Καλογεροπούλου αφηγείται στους μικρούς της φίλους παραδοσιακά παραμύθια, που έχει συλλέξει μετά από χρόνια έρευνας και τα έχει εκδώσει στο καταπληκτικό βιβλίο «Παραμύθια με την Ξένια». Το θέατρο «Πόρτα» έχει το δικό του θεατρικό εργαστήρι με προγράμματα για νήπια με τους γονείς τους και για παιδιά, 8μηνης διάρκειας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, και summer camp για το καλοκαίρι. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του θεάτρου, μπείτε εδώ. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το θέατρο “Άνεσις”, το οποίο επίσης ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις για παιδιά. Μετά την παράσταση, μπορείτε να γευματίσετε στα φιλικά προς τα παιδιά “La Pasteria”, πάνω στην Λ. Αλεξάνδρας, στο “TGI Friday’s” στην Λ. Κηφισίας (δίνουν μαρκαδοράκια και τετράδια ζωγραφικής για να απασχοληθούν τα παιδιά μέχρι να έρθει το φαγητό) και στο “New York Sandwiches” στον Πύργο των Αθηνών, που είναι τέλειο για brunch με παιδιά, αλλά χρειάζεται κράτηση.

Μαζί με τα παιδιά… γύρω από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Αν ο καιρός το επιτρέπει και θέλετε να πάτε για περπάτημα, ποδήλατο και ελεύθερο παιχνίδι σε κάποιο ανοιχτό χώρο, το Πάρκο της Σχολής Χωροφυλακής και το Άλσος Στρατού στο Γουδί, βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Μέσα στο Άλσος Στρατού, βρίσκεται το θέατρο “Badminton” και απέναντί του η καφετέρια «Ya» με παιδική χαρά. Στον ίδιο χώρο το καλοκαίρι στήνεται εξωτερικός παιδότοπος με τραμπολίνο. Δίπλα, βρίσκεται η Εθνική Γλυπτοθήκη, όπου κάθε Σάββατο πραγματοποιείται εργαστήριο για παιδιά από το Μιχάλη Μαδένη. Την έκθεση στην Εθνική Γλυπτοθήκη μπορείτε να επισκεφτείτε οικογενειακά με τις «Κυριακάτικες Βόλτες».

Στην πίσω πλευρά του θεάτρου “Badminton” και μπροστά από την εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, βρίσκεται το «Άλσος Αθανάτων», ένα όμορφο περιφραγμένο και πεντακάθαρο πάρκο με παιδική χαρά, χώρο για ποδήλατο, πατίνια και πικ νικ καθώς και μια καφετέρια που λέγεται «The Park», στην οποία φιλοξενούνται και παιδικά πάρτι. Το άλσος έχει τρεις εισόδους με κύρια αυτήν επί της Γεωργίου Παπανδρέου. Η είσοδος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σας οδηγεί στο Β09, χώρο για εκδηλώσεις (γάμους, βαπτίσεις και πάρτι) και στο γήπεδο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Στο ίδιο σύμπλεγμα του πάρκου του Γουδίου, με είσοδο από την Κανελλοπούλου, βρίσκεται το Ολυμπιακό Συγκρότημα με εγκαταστάσεις για τένις και κολύμβηση για παιδιά από 5 ετών. Στην είσοδο του κολυμβητηρίου υπάρχει υπαίθριο γυμναστήριο (η καφετέρια «Άλσος» δεν λειτουργεί).

Καλές βόλτες!

Πηγή

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Φιλικό παλαίμαχων Μπαρτσελόνα - επίλεκτων Εθνικής για τους πολίτες της ΛέσβουΑρχιτεκτονικό διαγωνισμό