Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους καλλιτέχνες, θα μπορούσε να οδηγήσει στο «πιο ευφάνταστο» έργο που έχει παραχθεί ποτέ: Διευθύνων Σύμβουλος της Topaz Labs
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Έρικ Γιανγκ είπε ότι πιστεύει ότι σύντομα θα υπάρξει μια «έκρηξη» στην ανθρώπινη δημιουργικότητα που υποστηρίζεται από AI
Ο Διευθύνων Σύμβουλος μιας από τις κορυφαίες εταιρείες λογισμικού βελτίωσης εικόνας και βίντεο τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον κόσμο απώθησε τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην τέχνη και την απασχόληση στην ψυχαγωγία, ισχυριζόμενος ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα ωφελούσαν τους δημιουργούς αφαιρώντας τεχνικές προκλήσεις.
“Υπάρχει ένας κοινός φόβος ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους, αλλά πιστεύουμε ότι αντί αυτού θα δούμε μια έκρηξη της ανθρώπινης δημιουργικότητας και παραγωγικότητας με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα χρόνια. Οι άνθρωποι δημιουργούν τέχνη για να πουν ιστορίες σε άλλους ανθρώπους και η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί ποτέ αντικαταστήστε αυτό», δήλωσε ο CEO της Topaz Labs, Eric Yang, στο Fox News Digital.
Μια έκθεση οικονομικής έρευνας του Μαρτίου από την Goldman Sachs πρότεινε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσει έως και το 26% των εργασιών απασχόλησης στα μέσα ενημέρωσης, το σχέδιο, τις τέχνες, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό.
Εν τω μεταξύ, η συζήτηση από τους καλλιτέχνες για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη είναι ανάμεικτη. Κάποιοι έχουν αποκαλέσει τις γεννήτριες τέχνης και φωτογραφιών AI «αντι-καλλιτέχνιδες», σημειώνοντας ότι τα μοντέλα βασίζονται σε ήδη δημιουργημένα ανθρώπινα έργα τέχνης για την εκπαίδευση των δεδομένων που λαμβάνονται χωρίς συγκατάθεση ή αποζημίωση.
Ένα παράδειγμα χρήστη που εργάζεται σε ένα έργο στην εφαρμογή Photo AI της Topaz Labs για τη βελτίωση της ανάλυσης μιας εικόνας. (Topaz Labs)
Άλλοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργεί γρήγορα έργα στο πνεύμα άλλων καλλιτεχνών θα μπορούσε να κάνει το ευρύ κοινό να αντιληφθεί ότι η φωτογραφία και η ζωγραφική είναι εύκολο να συναρμολογηθούν και να αναπαραχθούν. Συχνά, οι φόβοι των καλλιτεχνών επιβάλλονται σε μοντέλα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το MidJourney και το Dall-E, σε αντίθεση με τα εργαλεία βελτίωσης εικόνας ή τέχνης.
Αλλά ο Yang παρομοίασε το νέο λογισμικό βελτίωσης και δημιουργίας AI με προηγούμενες ανησυχίες σχετικά με εργαλεία όπως το Photoshop. Το 1990, όταν η Adobe ανακοίνωσε το λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών, πολλοί καλλιτέχνες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι θα μείωνε την αξία των φωτογραφιών και θα έθετε τους καλλιτέχνες χωρίς δουλειά.
«Το Photoshop δεν αντικατέστησε τους φωτογράφους, απλώς τους έδωσε υπερδυνάμεις», είπε ο Yang. “Ομοίως, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει το ταλέντο των ανθρώπινων καλλιτεχνών αντί να το αντικαταστήσει. Με την τεχνητή νοημοσύνη, οι δημιουργοί μπορούν να επικεντρωθούν πλήρως στο όραμά τους αντί να βαλτώνουν σε τεχνικές λεπτομέρειες. Σύντομα θα δούμε μερικά από τα πιο ευφάνταστα έργα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ ως αποτέλεσμα του συνδυασμού εργαλείων AI με ανθρώπινο γούστο και αφήγηση».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Topaz Labs συζήτησε επίσης πώς τα μοντέλα βαθιάς μάθησης για τη βελτίωση της εικόνας αποδείχθηκαν για πρώτη φορά εμπορικά βιώσιμα με εξαιρετικά αποτελέσματα και αποδεκτές ταχύτητες το 2018. Από τότε, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν αντικαταστήσει σταθερά προηγούμενα εργαλεία για απαιτητικές εργασίες, όπως μείωση θορύβου, ευκρίνεια εικόνας και αναβάθμιση .
Ο Eric Yang ξεκίνησε την καριέρα του το 2008 ως Συνιδρυτής της Topaz Labs, βοηθώντας στον ιστό και το μάρκετινγκ. Το 2011, ίδρυσαν το PhotoWhoa, έναν ιστότοπο προσφορών φωτογραφίας. (Έρικ Γιανγκ)
Το 2023, αυτές οι μορφές “βελτιώσεων” εικόνας, όπου ένας επεξεργαστής βελτιώνει αυτό που υπήρχε ήδη, έχουν επεκταθεί από τη βελτίωση στη “γενιά”, τη διαδικασία δημιουργίας κάτι από το τίποτα. Ο Yang προέβλεψε ότι η γενιά της τεχνητής νοημοσύνης θα βιώσει παρόμοια τροχιά με τη βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα πέντε χρόνια.
“Οι παραδοσιακοί συντάκτες σάς αναγκάζουν να σχεδιάσετε το ακριβές σύνολο εργαλείων και οδηγιών για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης είναι διαφορετικό επειδή είναι “περιγραφικό”: καθορίζετε το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα και το λογισμικό καταλαβαίνει πώς να φτάσετε εκεί.” είπε ο Γιανγκ. “Είναι σαν να περνάς από το να είσαι ο ζωγράφος στο να είσαι καλλιτεχνικός διευθυντής: εξακολουθείς να έχεις τον έλεγχο, αλλά δεν χρειάζεται να βουρτσίζεις κάθε χτύπημα μόνος σου. Αυτό θα επηρεάσει κάθε χαρακτηριστικό στους τρέχοντες συντάκτες, αλλά θα περιλαμβάνει και νέα χαρακτηριστικά που δεν έχουμε” ούτε καν το έχω σκεφτεί».
Ο Yang σημείωσε ότι αυτές οι νέες επιλογές λογισμικού θα αυξήσουν την προσβασιμότητα και την αποτελεσματικότητα στην επεξεργασία βίντεο και φωτογραφιών. Ωστόσο, υπέθεσε ότι η «πραγματική αξία» αυτού του περιγραφικού συστήματος επεξεργασίας AI θα οδηγήσει σε αποδέσμευση της ανθρώπινης δημιουργικότητας από τους τεχνικούς περιορισμούς των προηγούμενων «ακατέργαστων εργαλείων».
“Αφήστε το λογισμικό να ανησυχεί για συγκεκριμένες τεχνικές λεπτομέρειες και μπορείτε να εστιάσετε αποκλειστικά στην επίτευξη του καλλιτεχνικού σας οράματος. Ξεκινήσαμε να δημιουργούμε καλύτερες φωτογραφίες μετά από ψηφιακή αντικατάσταση φιλμ και θα δημιουργήσουμε καλύτερη τέχνη αφού τα εργαλεία AI αντικαταστήσουν το Photoshop”, πρόσθεσε ο Yang.
Ένα παράδειγμα κάποιου που χρησιμοποιεί μια εφαρμογή υπολογιστή Topaz Labs για να αφαιρέσει το θόρυβο και να βελτιώσει την ευκρίνεια μιας εικόνας μιας αλεπούς. (Topaz Labs)
Προσβλέποντας στο μέλλον, ο ιδρυτής και σύμβουλος έρευνας της Topaz Labs Albert Yang είπε ότι η τάση της τεχνητής νοημοσύνης που αντικαθιστά τους χειροποίητους και χρονοβόρους αλγόριθμους για βελτιώσεις εικόνας και βίντεο θα συνεχιστεί πολύ πιο γρήγορα τα επόμενα δέκα χρόνια. Πρότεινε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να ανοίγει την πόρτα σε προηγουμένως αδύνατες μεθόδους χειραγώγησης βίντεο και εικόνας, μια πτυχή που τονίστηκε τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της δημιουργίας κειμένου σε εικόνα και της τεχνολογίας deepfake.
Η τεχνολογία Deepfake έχει βελτιωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η τεχνολογία deepfake θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων, όπως αυξημένες απάτες, εκστρατείες παραπληροφόρησης και ψευδείς ειδήσεις.
Μια πρόσφατη έρευνα του Yale ρώτησε τους μαθητές εάν η τέχνη δημιουργήθηκε από άνθρωπο ή από AI. Ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να κρίνουν εννέα έργα τέχνης, τα οποία περιελάμβαναν ένα μείγμα τεχνητής νοημοσύνης και έργα που δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο. Κατά μέσο όρο, οι προπτυχιακοί φοιτητές που ερωτήθηκαν απάντησαν σωστά στο 54% των περιπτώσεων, μεταφράζοντας σε πέντε σωστές εικασίες από εννέα έργα τέχνης.
Πηγή: foxbusiness.com