Η παγκόσμια πανδημία επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό

 In ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Dell Technologies δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας παγκόσμιας μελέτης που καταδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις επιταχύνουν τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού τους και επιτυγχάνουν μέσα σε λίγους μήνες αυτό που κανονικά θα απαιτούσε χρόνια.

Τα ευρήματα, που επικαιροποιούνται ανά διετία στη μελέτη Δείκτης Ψηφιακού Μετασχηματισμού (DT Index) της Dell Technologies, υποδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις επιταχύνουν τα προγράμματα τεχνολογικού μετασχηματισμού κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19.

Σε μία από τις πρώτες παγκόσμιες μελέτες για τη μέτρηση της επιχειρηματικής συμπεριφοράς ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η μελέτη DT Index 2020 της Dell διαπίστωσε ότι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις έχουν επιταχύνει ορισμένα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού φέτος, και το 79% επανεφευρίσκουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Πιο αναλυτικά, από την πρώτη μελέτη DT Index το 2016 και την επόμενη το 2018, τα φετινά αποτελέσματα καταγράφουν την πρώτη αύξηση του αριθμού των Ψηφιακών Ηγετών – Digital Leaders (κατηγορία που περιλαμβάνει τις πλέον ψηφιακά ώριμες επιχειρήσεις) στο 6 τοις εκατό. Οι εταιρείες που υιοθετούν την τεχνολογία – Digital Adopters (η δεύτερη πιο ψηφιακά ώριμη ομάδα) αυξήθηκε από 23 τοις εκατό το 2018 σε 39 τοις εκατό το 2020 – μια αύξηση 16 ποσοστιαίων μονάδων.

Η μελέτη DT Index καταγράφει επίσης μικρή πτώση από το 2018 στον αριθμό των εταιρειών που υστερούν ψηφιακά – Digital Laggars (της λιγότερο ψηφιακά ώριμης ομάδας) κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς και απότομη πτώση στην προτελευταία ομάδα, όσων ακολουθούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό – Digital Followers κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες. Οι επιχειρήσεις αυτές προοδεύουν, εισερχόμενες στις ομάδες των Digital Adopters και Digital Evaluators, οι οποίες έχουν επεκταθεί αντίστοιχα.

Η παγκόσμια πανδημία επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η πανδημία μπορεί να έχει αποτελέσει τον καταλύτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλο τον κόσμο, αλλά ο συνεχής μετασχηματισμός είναι δύσκολος: το 94% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν παγιωμένα εμπόδια στον μετασχηματισμό. Σύμφωνα με τη μελέτη DT Index 2020, τα ακόλουθα αποτελούν τα κορυφαία 3 εμπόδια για την επιτυχία του ψηφιακού μετασχηματισμού:

  • Ανησυχίες για την προστασία του απορρήτου των δεδομένων και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (από την 5η θέση το 2016)
  • Έλλειψη προϋπολογισμού και πόρων (#1 το 2016, #2 το 2018)
  • Αδυναμία εξαγωγής συμπερασμάτων από τα δεδομένα ή/και εξαιτίας υπερβολικού όγκου πληροφορίας (άλμα οκτώ θέσεων από το 2016)

Πριν από την πανδημία, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων επικεντρώθηκαν έντονα στις θεμελιώδεις τεχνολογίες και όχι στις αναδυόμενες τεχνολογίες. Η συντριπτική πλειοψηφία, 89% αναγνωρίζουν ότι, ως αποτέλεσμα της διαταραχής του τρέχοντος έτους, χρειάζονται μια πιο ευέλικτη και επεκτάσιμη υποδομή πληροφορικής, για να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Η μελέτη DT Index παρουσιάζει τις κορυφαίες τεχνολογικές επενδύσεις για τα επόμενα ένα έως τρία χρόνια:

  • Κυβερνο-ασφάλεια
  • Εργαλεία διαχείρισης δεδομένων
  • Υποδομή 5G
  • Λογισμικό προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Περιβάλλοντα multi-cloud

Αναγνωρίζοντας τη σημασία των αναδυόμενων τεχνολογιών, το 82% των ερωτηθέντων οραματίζονται αυξημένη χρήση της Επαυξημένης Πραγματικότητας για να μάθουν πώς να εκτελούν ενέργειες ή να αντιμετωπίζουν ζητήματα, άμεσα. Το 85% προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιήσουν τις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης και μοντέλα δεδομένων για την πρόβλεψη πιθανών διαταραχών, και το 78% προβλέπει ότι τεχνολογίες distributed ledgers – όπως το Blockchain – θα καταστήσουν την οικονομία συμβάσεων έργου (Gig economy) πιο δίκαιη (αποκόπτοντας τα ενδιάμεσα μέρη). Παρά τα ευρήματα αυτά, μόνο το 16 τοις εκατό σχεδιάζουν να επενδύσουν σε Εικονική / Επαυξημένη Πραγματικότητα, μόλις το 32% προτίθενται να επενδύσουν στην Τεχνητή Νοημοσύνη και μόλις 15% σχεδιάζουν να επενδύσουν σε distributed ledgers τεχνολογίες στα επόμενα ένα έως τρία χρόνια.

Η παγκόσμια πανδημία επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου του 2020, η Dell Technologies συνεργάστηκε με την ανεξάρτητη εταιρεία μελετών Vanson Bourne, η οποία εξέτασε 4.300 επιχειρηματικούς ηγέτες από εταιρείες μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους σε 18 χώρες, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς που δείχνει την κατάσταση του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων. Η Vanson Bourne ταξινόμησε τις ψηφιακές επιχειρηματικές προσπάθειες των επιχειρήσεων, εξετάζοντας τη στρατηγική τους στον τομέα της πληροφορικής, τις πρωτοβουλίες μετασχηματισμού του ανθρώπινου δυναμικού και την αντιληπτή απόδοση σε σχέση με ένα βασικό σύνολο ψηφιακών επιχειρηματικών χαρακτηριστικών. Αυτή είναι η τρίτη έκδοση του Δείκτη Ψηφιακού Μετασχηματισμού (η εναρκτήρια μελέτη το 2016 ακολουθήθηκε από τον δεύτερο Δείκτη το 2018).

«Μας δόθηκε μια πρόγευση του μέλλοντος, και οι επιχειρήσεις που επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους τώρα, θα είναι έτοιμες για την επιτυχία στην εποχή των δεδομένων που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας», αναφέρει ο Michael Dell, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dell Technologies.

H μελέτη DT Index αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς που περιγράφει την κατάσταση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τις επιδόσεις του σε όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει 4.300 επιχειρηματικούς ηγέτες (από το επίπεδο C-suite μέχρι τα διευθυντικά στελέχη) σε εταιρείες μέσου ή μεγάλου μεγέθους σε 18 χώρες.

Πηγή

Recent Posts

Leave a Comment

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Η Ελληνική Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας μοιράζεται απλές οδηγίες για την ασφάλειαViber: Νέο εργαλείο επιτρέπει την προσθήκη υπενθυμίσεων στις Σημειώσεις