Homeschooling: Η τεχνολογία στην τηλεκπαίδευση

 In ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μπορεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να είναι κάτι καινούργιο στην Ελλάδα και να γίνεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά ήδη γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με αυτήν. Όμως, πέρα από τις κάποιες απαραίτητες επενδύσεις σε εξοπλισμό, θα χρειαστείς τα κατάλληλα λογισμικά, αλλά και σωστές πρακτικές (κυρίως γύρω από την online αποθήκευση και μεταφορά περιεχομένου).

Ψηφιακή Οργάνωση
Αξιοποίησε ψηφιακά ξυπνητήριαατζέντες και ειδοποιήσεις ώστε το παιδί όχι μόνο να μην ξεχνιέται, αλλά να έχει και ένα σταθερά ορισμένο πρόγραμμα ασχολιών. Ειδικά το τελευταίο είναι απαραίτητο μιας και τα παιδιά ξοδεύουν πλέον αρκετές ώρες στο σπίτι και υπάρχει ο κίνδυνος «αποδιοργάνωσης». Για αυτόν τον σκοπό μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κινητό (με το ξυπνητήρι, τις σημειώσεις και την ατζέντα), το ημερολόγιο του Outlook (ή άλλα παρόμοια προγράμματα), ακόμα και ψηφιακούς βοηθούς (όπως το Echo της Amazon). Σε αυτήν την κατεύθυνση ο γονικός έλεγχος μέσω λειτουργικού ή ξεχωριστού προγράμματος μπορεί επίσης να βοηθήσει ώστε το παιδί να μην χαζεύει μόνο online ή στην παιχνιδομηχανή.

Homeschooling: Η τεχνολογία στην τηλεκπαίδευση
Δημιούργησε έναν Κοινόχρηστο Φάκελο
Καλό είναι να δημιουργήσεις έναν φάκελο με τους αντίστοιχους υποφακέλους για όλη την ψηφιακή δραστηριότητα της τηλεκπαίδευσης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνεις, οπότε απλά διάλεξε όποιον αρέσει και στο παιδί. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις ένα φάκελο με το όνομα «Σχολείο» και από κάτω κάθε μάθημα ξεχωριστά. Ύστερα, σε κάθε μάθημα υποφακέλους «Θεωρία» και «Εργασίες» κοκ. Βέβαια, αν τον κάνεις Κοινόχρηστο στο εσωτερικό δίκτυό σου θα έχεις αρκετά πλεονεκτήματα όπως το εύκολο back up, την πρόσβαση από πολλές συσκευές, αλλά και μία δυνατότητα ελέγχου του παιδιού (με διακριτικό τρόπο). Αυτό βολεύει ειδικά αν υπάρχει μόνο ένας υπολογιστής και πολλές φορητές συσκευές τύπου τάμπλετ.

Αξιοποίησε το «Σύννεφο»
Οι cloud υπηρεσίες είναι ακόμα πιο ιδανικές για αποθήκευση, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και διαμοιρασμό περιεχομένου. Πολλές από αυτές είναι δωρεάν και με πληθώρα λειτουργιών ακόμα και για επαγγελματική χρήση. Για παράδειγμα, μπορείς να δοκιμάσεις το Dropbox, το Onedrive και την Δημιουργία Αντιγράφων Ασφαλείας και Συγχρονισμός από την Google. Το τελευταίο συνεργάζεται εξαιρετικά και με τα Google Docs.

Χρησιμοποίησε Συνεργατικά Εργαλεία
Το προαναφερθέντα Google Docs είναι ένα δωρεάν online εργαλείο για δημιουργία και επεξεργασία εγγράφων και διαμοιρασμό τους. Το Office 365 είναι μία επίσης δυνατή επιλογή. Στα συνεργατικά εργαλεία ανήκουν και τα προγράμματα σύγχρονης και ασύγχρονης επικοινωνίας, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι δωρεάν και δουλεύουν τόσο σε υπολογιστή, όσο και σε φορητές συσκευές. Έτσι, Skype, Viber και Messenger είναι οι προφανείς επιλογές, ενώ και το Webex που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας επιτρέπει όχι μόνο την σύγχρονη επικοινωνία με τον Εκπαιδευτικό και την Τάξη, αλλά και τον διαμοιρασμό υλικού ή την αποθήκευση του ψηφιακού πίνακα του μαθήματος!

Κάνε χρήση του Bluetooth
Η τεχνολογία Bluetooth είναι από τους πιο εύκολους τρόπους ασύρματης διασύνδεσης συσκευών (σε κοντινή απόσταση) και ανταλλαγής αρχείων. Επίσης, υποστηρίζεται από σχεδόν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και ειδικά από κινητά και τάμπλετ. Θα μπορούσες να το αξιοποιήσεις με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα μπορείς να τραβήξεις φωτογραφία σε ένα pdf φύλλο εργασίας που εκτύπωσε και συμπλήρωσε ο μαθητής και να το περάσεις στον υπολογιστή ή να το στείλεις απευθείας στον/στην δάσκαλο/α.

Homeschooling: Η τεχνολογία στην τηλεκπαίδευση
Βάλε στην εξίσωση και το πολυμηχάνημα
Το πολυμηχάνημα είναι από τις πλέον χρήσιμες συσκευές γραφείου σε ένα σπίτι. Για την ακρίβεια μαζί με το συνοδευτικό software είναι ένα πολυεργαλείο για εκτυπώσεις, φωτοτυπίες και φυσικά σάρωση (scan). Δηλαδή, μπορείς άνετα να ψηφιοποιήσεις ό,τι χρειάζεται το παιδί να διαβάσει σε οποιαδήποτε συσκευή ή για να το στείλεις κάπου αλλού.

«Ψηφιακή Γραφή»
Δηλαδή, τα πάντα ψηφιακά χωρίς χρήση χαρτιού αλλά και χωρίς να χαθεί η επαφή με το «μολύβι»! Ναι γίνεται με την χρήση φορητών συσκευών που υποστηρίζουν γραφίδα ή με την αξιοποίηση apps που σου επιτρέπουν να γράψεις με το δάκτυλο σε έναν καμβά που μετά σώζεται σε διάφορα formats. Να σημειωθεί ότι ειδικά στις μικρές ηλικίες (ειδικά στην Α’ Δημοτικού) καλό είναι το παιδί να μην ασχολείται μόνο με το πληκτρολόγιο, αλλά να αναπτύσσει και τις άλλες δεξιότητές του με την χρήση μολυβιού, γραφίδας κτλ. Αυτό μπορεί να γίνει και με κάποια εφαρμογή ζωγραφικής σε τάμπλετ.

Homeschooling: Η τεχνολογία στην τηλεκπαίδευση
Ειδικά apps
Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά apps για εκπαίδευση που μπορείς να βάλεις στις συσκευές των παιδιών. Αναλυτικότερα, υπάρχουν εφαρμογές για μαθηματικά ακόμα και εξισώσεις όπως το Photomath.  Ύστερα, δες και άλλες που γράφουν πάνω από pdf αρχεία ή επιτρέπουν το σκανάρισμα από smartphone (αρκεί να ψάξεις με τις λέξεις «scan file» στο αντίστοιχο store),  ενώ τα περισσότερα είναι δωρεάν. Επίσης, υπάρχουν free προγράμματα όπως το LibreOffice Draw που όχι μόνο επεξεργάζονται τα περισσότερα αρχεία εφαρμογών γραφείου, αλλά επεξεργάζονται και αρχεία PDF εύκολα και γρήγορα. Το ίδιο μπορεί να γίνει και online μέσα από ειδικές για αυτόν τον σκοπό ιστοσελίδες (όπως η pdfescape).

“Η μεγάλη εικόνα”
Αν η οθόνη του laptop σου είναι μικρότερη από 15,6 ίντσες ή αν το παιδί αναγκαστικά ξοδεύει πολλή ώρα πάνω από ένα κινητό, τότε θα πρέπει να ξεκουράσεις και να προστατέψεις τα μάτια του, αλλά και να το βοηθήσεις να γίνει πιο αποτελεσματικό στη δουλειά του. Δηλαδή, να μεταφέρεις τα πάντα σε μεγαλύτερο χώρο! Αυτό εύκολα γίνεται με έναν προτζέκτορα, αλλά σαφώς υπάρχουν και πιο απλές λύσεις. Έτσι, μπορείς να συνδέσεις δύο οθόνες σε έναν υπολογιστή ή να μεταφέρεις την εικόνα του κινητού στον υπολογιστή ή σε μία έξυπνη τηλεόραση. Επίσης, αν αγοράσεις τάμπλετ προτίμησε μέγεθος από 10 ίντσες και πάνω.  Εν ολίγοις συνδύασε συσκευές και αξιοποίησε τις μεγαλύτερες οθόνες.

Μην παραμελήσεις το back up
Σε καμία περίπτωση μην ξεχάσεις να κάνεις πλήρη αντίγραφα ασφαλείας ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μην χαθεί τίποτα από την δουλειά του παιδιού. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μέσω των cloud services, αλλά και με ένα εξωτερικό σκληρό ή ένα USB flash drive (φλασάκι) θα κάνεις την δουλειά.

 

Καλό Διάβασμα (έστω ψηφιακό και εξ αποστάσεως)!

Πηγή

Recommended Posts

Leave a Comment

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Πώς να σερφάρετε στο internet με ασφάλεια και μακριά από… αδιάκριτα βλέμματαΤο Google for Nonprofits διαθέσιμο και στην Ελλάδα