Γιατί πρέπει να δουλεύουμε λιγότερο μετά τα 40
Νέα έρευνα δείχνει πως η υπερβολική διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να είναι αντιπαραγωγική στους χώρους εργασίας για όσους έχουν πατήσει τα 40.
Η διέγερση του εγκεφάλου είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ζωής, για να μπορεί να διατηρεί κανείς το μυαλό του σε καλή κατάσταση στις μεγαλύτερες ηλικίες. Όπως, όμως, η υπερβολική άσκηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, έτσι και η υπερβολική διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να είναι αντιπαραγωγική.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Melbourne Institute of Applied Economics and Social Research, οι άνθρωποι άνω των 40 ετών δεν πρέπει να δουλεύουν πολλές ώρες, καθώς έτσι μπορεί να επιταχύνουν την γνωστική παρακμή. Τα κύρια συμπτώματά της είναι η αδυναμία συγκέντρωσης και τα προβλήματα μνήμης, τα οποία συνήθως έρχονται ως αποτέλεσμα πολλών ωρών εργασίας.
Στην έρευνα του Ινστιτούτου συμμετείχαν 3.500 γυναίκες και 3.000 άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών και τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο ιδανικός αριθμός ωρών εργασίας είναι οι 30 την εβδομάδα. Οι ερευνητές παρατήρησαν πως μετά τις 30 ώρες εργασίας, η απόδοση των συμμετεχόντων άρχισε να φθίνει, ενώ τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα για όσους δούλευαν πάνω από 55 ώρες.
Στα τεστ γνωστικής λειτουργίας, οι συμμετέχοντες έπρεπε να διαβάζουν γρήγορα και δυνατά γράμματα και αριθμούς και να επαναλαμβάνουν λίστες αριθμών. Όπως εξήγησε ο συντάκτης των τεστ, καθηγητής Colin McKenzie, τα αποτελέσματα δείχνουν τις δυνατότητες σκέψης και κατανόησης των συμμετεχόντων. Πιο συγκεκριμένα, η ανάγνωση αντικατοπτρίζει τις γνωστικές λειτουργίες του εξεταζόμενου, ενώ η ικανότητα σκέψης εντοπίζεται στην μνήμη καθώς και στην αφηρημένη και εκτελεστική συλλογιστική διαδικασία.
Ο καθηγητής υπογράμμισε πως υπάρχει η τάση να αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης, αλλά θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι ώρες εργασίας, για να αποφευχθούν προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα δεν λαμβάνει υπόψη τη φύση της εργασίας των συμμετεχόντων, οπότε θα χρειαστεί περεταίρω παρατήρηση και ανάλυση για ασφαλή συμπεράσματα.
Πηγή