Επιλεγμένες δράσεις για την Ημέρα Βιβλίου

 In ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Με αφορμή την Ημέρα Βιβλίου της 23ης Απριλίου και τον Περίπατο Βιβλίου που οργανώνεται το Σάββατο 22 Απριλίου στο κέντρο τις Αθήνας, σας παρουσιάζουμε επιλογές από το πλούσιο πρόγραμμα

«Ένας αναγνώστης ζει χίλιες ζωές προτού πεθάνει […]. Ένας άνθρωπος που δεν διαβάζει ζει μόνο μία», είναι η ατάκα που έβαλε στο στόμα ενός από τους ήρωές του ο Τζορτζ Μάρτιν στο βιβλίο του «Ο χορός των δράκων», της σειράς «Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου». Και η 23η Απριλίου είναι μία ημέρα αφιερωμένη στους αναγνώστες, καθώς γιορτάζεται η Ημέρα Βιβλίου. Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου διοργανώνει το Σάββατο 22 Απριλίου τον Περίπατο Βιβλίου στο κέντρο της Αθήνας, με τη φιλοδοξία τα επόμενα χρόνια η διοργάνωση να επεκταθεί σε όσες περισσότερες πόλεις της Ελλάδας είναι δυνατόν. Σε όλους τους χώρους διοργανώνονται μία ή περισσότερες εκδηλώσεις βιβλίου με πολλούς αγαπημένους πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές, επιμελητές και εκδότες οι οποίοι θα υποδέχονται το κοινό. Ας δούμε ορισμένες επιλογές:

Εθνική Βιβλιοθήκη

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει ξεναγήσεις στο κεντρικό της κτίριο, το Βαλλιάνειο Μέγαρο (Πανεπιστημίου 32). Οι ξεναγήσεις θα έχουν ως θέμα την ιστορία της ίδρυσης της Βιβλιοθήκης, τις συλλογές, την αρχιτεκτονική του κτιρίου, καθώς και στις διαδικασίες της μετεγκατάστασης στο νέο κτίριο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η διάρκεια των ξεναγήσεων ορίζεται στα 45 λεπτά και αφορά γκρουπ των 25 περίπου ατόμων. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, θα μοιραστούν δελτία προτεραιότητας στην είσοδο του κτιρίου. Ως εκ τούτου, προτείνεται να βρίσκεστε στον χώρο 10-15 λεπτά πριν την έναρξη της ξενάγησης στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε.

Οι ξεναγήσεις διαμορφώνονται ως εξής: α) 10:00-10:45, β) 10:45-11:30, γ) 11:30-12:15, δ) 12:15-13:00, ε) 13:00-13:45.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Το ΠΙΟΠ οργανώνει εκδήλωση για παιδικό κοινό στις 11:30, στο κεντρικό του πωλητήριο, στη Στοά Σπυρομήλιου. Με αφετηρία τα παραμύθια «Της ελιάς το δάκρυ», «Η Αλεξάνδρα, ο Παύλος και το μυστήριο της λίμνης Στυμφαλίας» της Σοφίας Καλαντζάκου, και «Το πετροκάραβο» των Αλίκη Μπαλάσκα και Δημήτρη Φουσέκη, η παραμυθού Εύη Γεροκώστα θα φανερώσει, σε μικρούς και μεγάλους, τρία μυστικά καλά φυλαγμένα στις σελίδες των παιδικών βιβλίων του ΠΙΟΠ. Τρία βιβλία, τρεις περιπέτειες, τρία ταξίδια σε τόπους μακρινούς… «Μπορεί, άραγε, το δάκρυ μιας ελιάς, δράκους και δρακόντισσες να ημερώσει; Μπορούν πουλιά με μεταλλικά φτερά και χάλκινα νύχια να γίνουν πανέμορφοι λευκοτσικνιάδες; Μπορεί καράβι αταξίδευτο πάνω σε πέτρα να χαραχτεί;».

Βουλή των Ελλήνων

Οι χώροι θα παραμείνουν ανοικτοί 10:00-14:00 και θα πραγματοποιηθεί ανάγνωση ενός τσιγγάνικου παραμυθιού και συζήτηση, καθώς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φρόντισε την βιβλιοθήκη σου» ή εναλλακτικά «Τα επαγγέλματα του βιβλίου» στο κτίριο της Βουλής (έως 20 συμμετοχές), καθώς και ξενάγηση στην έκθεση Γλωσσόpolis στον χώρο στη Λένορμαν 218.

Ιανός

Ο σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς ζωντανεύει μία από τις τέσσερις ξεκαρδιστικές ιστορίες Θεάτρου Σκιών που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Susaeta στο βιβλίο «Άκουσε Καραγκιόζη με τον Ηλία Καρελλά». Μικροί και μεγάλοι φίλοι του Καραγκιόζη θα απολαύσουν τον «Γάμο του μπαρμπα-Γιώργου» στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου. Ο Ηλίας Καρελλάς θα μας ξεναγήσει στον κόσμο του Θεάτρου Σκιών και την ιστορία του, ενώ στο τέλος οι μικροί θεατές θα ζωγραφίσουν τον δικό τους Καραγκιόζη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό (Σταδίου 24), στις 11.00. Επίσης θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Παραμυθοδημιουργίες: To δικό μας παραμύθι!», ένα βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 6-10 ετών (13.00-15.00), καθώς και η βιβλιοφιλική συνάντηση της ομάδας Βιβλίο-Παρουσιάσεις-Κριτικές (14.00-16.00).

Εκδόσεις Πατάκη

Από τις 12.00 έως τις 15.00, Αγαπημένοι συγγραφείς και εικονογράφοι συναντούν μικρούς και μεγάλους αναγνώστες στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων (Ακαδημίας 65). Συμμετέχουν οι Γιώτα Αλεξάνδρου, Ανδρέας Αρματάς, Γεωργία Γαλανοπούλου, Σπύρος Γιαννακόπουλος, Ελένη Δικαίου, Σοφία Ζαραμπούκα, Μάνος Κοντολέων, Κατερίνα Κρις, Λίλη Λαμπρέλλη, Λίνα Λυχναρά, Σοφία Μαντουβάλου, Αθηνά Μπίνιου, Γιώργος Παναγιωτάκης, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Αργυρώ Πιπίνη, Μάκης Τσίτας, Φωτεινή Φραγκούλη, Βάσω Ψαράκη, Λίτσα Ψαραύτη. Επίσης, από τις 12.00 έως τις 14.00 ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός θα βρίσκεται στον χώρο για να συζητήσει με το κοινό και να υπογράψει το νέο του βιβλίο, «Λίγες και μια νύχτες», ενώ από τις 13.00 έως τις 14.00 οι ηθοποιοί Μένια Αναγνωστοπούλου και Δημήτρης Ζωγραφάκης ζωντανεύουν με θέατρο, μουσική, παιχνίδι και με κούκλες μικρές ιστορίες της Χαράς και του Γκουντούν, του Ευγένιου Τριβιζά.

Τέλος, η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων και οι εκδόσεις Πατάκη προσκαλούν στον χώρο της πρώτης (Δομοκού 2) στις 11.00 τους μικρούς αναγνώστες σε μια γνωριμία με τον ΔΙΝΩΣΑΥΡΟ, τον ξεχωριστό ήρωα του βιβλίου της Αλεξάνδρας Κ* και του Αντώνη Παπαθεοδούλου, «ΔΙΝΩΣΑΥΡΟΣ, βιβλίο 1: Πετάει το φαγητό». Ελάτε κι εσείς μαζί με τους συγγραφείς και τη ΜΚΟ Μπορούμε να ανακαλύψουμε τους πιο ευφάνταστους τρόπους για να κάνουμε το φαγητό να… πετάξει και να φτάσει σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Οι εκδόσεις Πατάκη θα χαρίσουν το βιβλίο σε όσα παιδιά παραβρεθούν στην εκδήλωση.

Comicon-shop

Το κατάστημα οργανώνει από τις 10.00 έως τις 15.00 μία ξενάγηση στο ελληνικό κόμικ, παρουσίαση και περιγραφή των νέων ελληνικών εκδόσεων, καθώς και γνωριμία του έργου των δημιουργών τους.

Δήμος Αθηναίων

Στον πεζόδρομο της Κοραή, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα παίζει από τις 11.00 έως τις 12.00 κινηματογραφικές μελωδίες με αφορμή την ημέρα.

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο εκδοτικός οίκος μας προσκαλεί σε λογοτεχνικό περίπατο που θα πραγματοποιηθεί από τις 11.00 έως τις 14.00, με αφορμή το νέο βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου. Ο περίπατος θα ξεκινήσει από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Ψυχογιός (Εμμ. Μπενάκη 13-15, Εξάρχεια) και θα ακολουθήσει τη διαδρομή των ηρώων του βιβλίου, με τελευταία στάση στο Ζάππειο. Περιηγηθείτε και ανακαλύψτε την Αθήνα του 1900, με “ξεναγό” τον συγγραφέα Στέφανο Δάνδολο. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο [email protected] ή στο τηλ.: 210 280 4854 (9:00-17:00).

Εκδόσεις της Εστίας

Με αφορμή τη νέα έκδοση του μυθιστορήματος «Ξιφίρ Φαλέρ» και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον βομβαρδισμό της Αθήνας απ’ τα γαλλικά στρατεύματα, η Αθηνά Κακούρη μάς μεταφέρει στο 1917 και στα γεγονότα που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα οδηγώντας στην παραίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 στο βιβλιοπωλείο της Εστίας (Διδότου 19 και Δελφών).

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο συμμετέχουν στον περίπατο βιβλίου και μας περιμένουν μαζί με πολλούς αγαπημένους συγγραφείς μικρών και μεγάλων, από τις 11.00 έως τις 14.00 στον Πολυχώρο τους (Ιπποκράτους 118, Αθήνα), για να τους γνωρίσουμε από κοντά, να συνομιλήσουμε μαζί τους και να μας υπογράψουν τα βιβλία τους. Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Κώστας Ακρίβος, Βασίλης Αλεξάκης, Αντώνης Γκόλτσος, Αγγελική Δαρλάση, Σοφία Δημοπούλου, Κατερίνα Ζαρόκωστα, Μαριέττα Κόντου, Τζίμμυ Κορίνης, Πέρσα Κουμούτση, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, Ιουλία Κωστοπούλου, Μαίρη Μαγουλά, Ηλίας Μαγκλίνης, Αργυρώ Μαντόγλου, Ιωάννα Μπαμπέτα, Ιωάννα Μπουλντούμη, Μαρία Νομικού, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κωνσταντίνος Πατσαρός, Αργυρώ Πιπίνη, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Κώστας Πούλος, Μαρία Σκαμάγκα, Μαριαλένα Σπυροπούλου, Δημήτρης Στεφανάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Μαίρη Τσόγκα, Κώστας Χαραλάς.

Εκδόσεις Gutenberg

Το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων μας προσκαλεί στον χώρο του (Διδότου 37) για να γιορτάσουμε μαζί, να μας κεράσει και να μας χαρίσει βιβλία ποίησης!

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις:

11.00-12.00: Ο Δημήτρης Φύσσας μας μιλάει για τα «Τραγούδια της Φυλακής» και την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού.

12.00-13.00: Η Ζωή Μπέλλα-Αρμάου παρουσιάζει τη νέα σειρά λογοτεχνίας Aldina.

13.00-14.00: Η Μαρία Παπαδήμα μας συστήνει τον μεγάλο Βραζιλιάνο συγγραφέα J.M. Machado de Assis και τη «Ρεαλιστική Τριλογία» του.

Free Thinking Zone

Το βιβλιοπωλείο του Κολωνακίου (Σκουφά 64) μας καλεί να γνωρίσουμε αγαπημένους συγγραφείς, να συμμετάσχουμε σε κάποια από τις δράσεις του ή απλώς να το επισκεφτούμε και να γνωριστούμε με τους ανθρώπους του. Από τις 10.00 έως τις 22.00 προσφέρει έκπτωση έως 30%, από τις 10.00 έως τις 19.00 κερνά κρύα σοκολάτα για όσους κάνουν τις αγορές τους, ενώ από τις 21.00 έως τις 23.00 κερνά το δεύτερο ποτό. Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα:

12:00-13:30: Μιχάλης Μακρόπουλος, Έλενα Μαρούτσου, Ούρσουλα Φωσκόλου (εκδόσεις Κίχλη).

13:30-15:00: Καρολίνα Μέρμηγκα (εκδόσεις Μελάνι).

15:00-18:00: Ξενάγηση στην έκθεση «Αναζητώντας φωνές» από τον εικαστικό Δημήτρη Λάμπρου και workshop σχεδίου για μικρούς και μεγάλους βασισμένο στο βιβλίο «Το μαγεμένο βουνό» του Τόμας Μαν (εκδόσεις Μεταίχμιο).

18:00-20:00: Θεατρική, διαδραστική παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Τα τυρομπλεξίματα του Τσιζ» της Αγγελικής Λάλου από το Θέατρο Ρετρό. (εικονογράφηση Στάθης Πετρόπουλος, εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη).

21:00-23:00: Νίκος Αδάμ Βουδούρης, Χρίστος Κυθρεώτης (εκδόσεις Πατάκη), Παυλίνα Μάρβιν (εκδόσεις Κίχλη).

Πηγή

Recommended Posts

Leave a Comment

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Spring is here... Τα καθιερωμένα INNOVATHENS Spring Labs επιστρέφουν!Η Χορωδιακή Μουσική στο Θέατρο με τη Χορωδία του δήμου Αθηναίων στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»