Διαδικτυακός εκφοβισμός: Η σημασία της ανίχνευσης και της πρόληψης

 In ΓΝΩΣΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν το 50% των εφήβων μεταξύ 13 και 17 ετών έχουν βιώσει διαδικτυακό εκφοβισμό, σύμφωνα με την Pew Research

Η κοινωνία προχωράει συνεχώς προς την ψηφιοποίηση και τα παιδιά συνδέονται με την τεχνολογία από πολύ μικρή ηλικία με όλες τις πληροφορίες να είναι στα χέρια τους. Χάρη στην τεχνολογία, η πραγματικότητά μας μάς προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες, αλλά συνοδεύεται και από σημαντικούς κινδύνους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Check Point Software Technologies, πάροχος λύσεων κυβερνοασφάλειας, έχει επισημάνει την αύξηση του διαδικτυακού εκφοβισμού μεταξύ των νέων από το 2018. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει αναφερθεί ότι σχεδόν οι μισοί από τους έφηβους μεταξύ 13 και 17 ετών είχαν βιώσει τουλάχιστον μία από τις έξι συμπεριφορές εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με την Pew Research. Ο δικτυακός τόπος cyberbullying.org δείχνει ότι ποσοστό μεταξύ 10% και 40% των εφήβων έχουν υποστεί διαδικτυακό εκφοβισμό.

Οι «επίμονες απειλές» κυβερνοασφάλειας που έχουν… εθνική ταυτότητα

Είθισται να θεωρούμε τη βία ως κάτι σωματικό, αλλά στην πραγματικότητα ο όρος αφορά επίσης το λεκτικό, διαδικτυακό και γραπτό πλαίσιο. Στις μέρες μας, το να πληγώνεις κάποιον μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους βίας. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μοιράζεται πολλές ομοιότητες με τον εκφοβισμό κατά πρόσωπο: περιλαμβάνει την επαναλαμβανόμενη παρενόχληση ενός νέου ατόμου από ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων, με αποτέλεσμα μακροχρόνια οδύνη.

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Η σημασία της ανίχνευσης και της πρόληψης

Η ψηφιακή πτυχή του διαδικτυακού εκφοβισμού προσθέτει νέα ειδικά χαρακτηριστικά. Είναι μια παρενόχληση που κρύβεται πίσω από την ανωνυμία που παρέχει η οθόνη, ένας τρόπος βίας που μπορεί να επιμείνει ακόμη περισσότερο (επειδή το περιεχόμενο που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο είναι πολύ δύσκολο να διαγραφεί εντελώς), μια επιθετικότητα στην οποία μπορεί να συμμετέχουν πολλά άτομα και, τέλος, μια επίμονη και σκληρή πράξη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ψυχολογική βλάβη στο θύμα.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός εμφανίζεται με διάφορους τρόπους: δημιουργία πλαστού περιεχομένου, σεξουαλικός διαδικτυακός εκφοβισμός (δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών ή μη εξουσιοδοτημένη κοινή χρήση σεξουαλικού περιεχομένου), συλλογή δεδομένων ενός ατόμου και διάδοσή τους, δημοσίευση φωτογραφιών ή βίντεο χωρίς συναίνεση, κλοπή ταυτότητας κ.α.

Η Check Point Software συνιστά τα ακόλουθα μέτρα για την προστασία από τον διαδικτυακό εκφοβισμό:

  •  Μην απαντάτε στους διαδικτυακούς κακοποιούς και μπλοκάρετε τους.
  •  Μην μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες. Μην δημοσιεύετε τη διεύθυνσή σας, κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς τηλεφώνου ή τραπεζικές πληροφορίες στο διαδίκτυο και να έχετε επίγνωση του είδους του φωτογραφικού περιεχομένου που μοιράζεστε.
  •  Ρυθμίσεις απορρήτου: Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου για να διασφαλίσετε ότι το περιεχόμενό σας είναι ορατό μόνο στους φίλους σας.
  •  Αποθηκεύστε αποδεικτικά στοιχεία για τη δίωξη: Αν βιώσετε διαδικτυακό εκφοβισμό, κρατήστε πολύτιμες πληροφορίες για μετέπειτα καταγγελία.
  •  Ζητήστε βοήθεια: Αναφέρετε πάντα την κατάσταση στις πλατφόρμες, το σχολείο και τις αρχές.
  •  Ασφάλεια στο διαδίκτυο: Η κατοχή βασικών γνώσεων για την ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι απαραίτητη. Ορίστε ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης και μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο με μεγαλύτερη προσοχή.
  •  Εκπαίδευση: Η εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες κλειδί για την πρόληψη του διαδικτυακού εκφοβισμού και κάθε είδους παρενόχλησης. Η διδασκαλία των νεότερων γενεών να συμπεριφέρονται με σεβασμό και να μην ξεπερνούν τα επιβλαβή όρια είναι δική μας ευθύνη.
  •  Προστασία: Οι γονείς πρέπει επίσης να δίνουν προσοχή στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά τους αλληλεπιδρούν στον εικονικό κόσμο.

Τα καλά νέα είναι ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμο συνειδητοποιούν την ανάγκη για αυστηρότερες ποινές και αυστηρότερους κανονισμούς κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού. Στις ΗΠΑ, 44 πολιτείες έχουν ποινικές κυρώσεις για τον διαδικτυακό εκφοβισμό, ενώ διεθνώς, ορισμένες χώρες όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, η Ινδία, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες έχουν νόμους για την καταπολέμησή του. Ωστόσο, με τη διάδοση του διαδικτύου και την ανάπτυξη του ψηφιακού τρόπου ζωής, θα παρατηρηθεί αύξηση του κυβερνοεκφοβισμού. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι ίδιοι οι μαθητές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση και τη διακοπή αυτής της τάσης.

Πηγή : ot.gr

Recommended Posts

Leave a Comment

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Τεχνητή νοημοσύνη διάβασε τυλιγμένο πάπυρο που απανθρακώθηκε από την έκρηξη του ΒεζούβιουΗ χώρα που σε 2 χρόνια θα παράγει μαζικά ανθρωποειδή ρομπότ – «Θα αλλάξουν τον κόσμο, όπως τα κινητά»