Αυτός είναι ο σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να «ανεβάζεις» φωτογραφίες του παιδιού σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

 In ΓΝΩΣΗ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Οι κίνδυνοι υπάρχουν ακόμα κι αν δεν φαίνεται το πρόσωπο του παιδιού ή ποζάρει πλάτη

Τα social media κυριαρχούν πλέον στη ζωή μας και το «ποστάρισμα» φωτογραφιών με κάθε ευκαιρία έχει γίνει πλέον συνήθεια για πολλούς.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν σε αυτές τις φωτογραφίες εκτός από εμάς και τα μέρη όπου βρισκόμαστε, φαίνονται και τα παιδιά μας;

Αν είσαι γονιός, σίγουρα έχεις ακούσει πολλές απόψεις γύρω από το εν λόγω θέμα και ακόμα πιο σίγουρα έχεις μπει στον πειρασμό να ανεβάσεις έστω και μια φορά στη ζωή σου, κάποια φωτογραφία του παιδιού σου, ακόμα κι αν δεν φαίνεται το πρόσωπό του ή ποζάρει πλάτη.

Όλοι έχουμε πέσει σε αυτή την παγίδα. Και χρησιμοποιούμε τη λέξη παγίδα, καθώς έρευνες που έγιναν συμπέραναν πως το να δημοσιεύουμε φωτογραφίες των παιδιών μας στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα βλάπτει μακροπρόθεσμα κι ας μην το καταλαβαίνουμε.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, δημοσιεύοντας φωτογραφίες και βίντεο του παιδιού μας στα social media, αφήνουμε ένα ψηφιακό αποτύπωμα, το οποίο πρόκειται να εκμεταλλευτούν όσοι συλλέγουν δεδομένα και πληροφορίες, όπως το όνομα και τα γενέθλια ενός παιδιού. Με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, μπορούν να θυμούνται τα χαρακτηριστικά του και με την παρακολούθηση τοποθεσίας, μπορούν να γνωρίζουν που έζησε.

«Όλες αυτές οι πληροφορίες αναφέρονται ως ένα ψηφιακό αποτύπωμα, δηλαδή ένα είδος ηλεκτρονικής διαδρομής, που σχηματίζει τις ταυτότητες των παιδιών σε έναν κόσμο στον οποίο δεν έχουν επιλέξει τα ίδια να εισέλθουν», δήλωσε ο Τζιγκάρντ Κέλι, επικεφαλής του τμήματος απορρήτου στο Common Sense Media. Η Βαλέσκα Μπέρθ, ερευνήτρια σε Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, ισχυρίστηκε από την πλευρά της: «Διαπιστώσαμε ότι οι ψηφιακές ταυτότητες των παιδιών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δημιουργήθηκαν κυρίως από τους γονείς τους, ειδικά από τις μητέρες τους».

«Ό,τι δημοσιεύεις έχει πληροφορίες που είναι πολύτιμες για τους διαφημιστές και τους συλλέκτες δεδομένων. Η ανάρτηση μιας φωτογραφίας ενός παιδιού σε προσδιορίζει ως κάποιον που μπορεί να ενδιαφέρεται για βρεφικά προϊόντα. Η συλλογή δεδομένων ξεκινά τη στιγμή που κάνεις “κλικ” για να ανοίξεις μια εφαρμογή.

Για παράδειγμα, η τοποθεσία σου παρακολουθείται συχνά ακόμη και πριν συνδεθείς σε έναν λογαριασμό. Και τα δεδομένα δεν εξαφανίζονται ποτέ, απλώς συνεχίζουν να συσσωρεύονται. Κάπως έτσι, συλλέγουν πληροφορίες για τις προτιμήσεις, τα ενδιαφέροντα και τα χαρακτηριστικά που έχεις ως άνθρωπος», υποστήριξε ο Τζιγκάρντ Κέλι.

Όσον αφορά τώρα στους κινδύνους που υπάρχουν δεν σχετίζονται – τουλάχιστον από τις συγκεκριμένες φωτογραφίες- με τη σωματική ακεραιότητα του παιδιού, αλλά με την προσπάθεια να μπουν στο μυαλό του και να επηρεάσουν τις προτιμήσεις του. Ακόμα, υπάρχει κίνδυνος κλοπής της ταυτότητας του, ώστε μετά να το χρησιμοποιήσουν ως δικό τους. Το θέμα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς από μια απλή παιδική φωτογραφία μπορεί να χαθεί ο έλεγχος και οι συνέπειες να είναι θλιβερές.

Πηγή: provews.gr

Recommended Posts

Leave a Comment

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Εκμάθηση μιας γλώσσας ως ενήλικας: Μοναδικά πλεονεκτήματα και οφέληΠανδημία: Πώς έβλαψε την όραση των παιδιών παγκόσμια