Αρχή του τέλους για τις κυρτές και τις 3D τηλεοράσεις

 In ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επιστροφή στον… ίσιο δρόμο φαίνεται πως θα επιχειρήσουν εταιρείες που κατασκευάζουν οθόνες και τηλεοράσεις καθώς τα κυρτά μοντέλα, όπως και τα τρισδιάστατα, δεν κατόρθωσαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού.

Η νέα τάση των Samsung και LG είναι ορατή στη μεγάλη διεθνή έκθεση ηλεκτρονικών του Λας Βέγκας των ΗΠΑ (CES). Συμπτωματικά ήταν στην ίδια έκθεση πριν 4 χρόνια που παρουσιάστηκαν οι πρώτες κυρτές τηλεοράσεις.

Οι κατασκευαστές αναζητούν πλέον φθηνότερους και πιο συμβατικούς τρόπους για να βελτιώσουν την ποιότητα της εικόνας των προϊόντων τους, κυρίως την ανάλυση 4Κ και την τεχνολογία «HDR» (high dynamic range).

Οι καταναλωτές δεν αναγνώρισαν ιδιαίτερα τα όποια οφέλη των κυρτών τηλεοράσεων, με συνέπεια το μερίδιο των τελευταίων να μην ξεπεράσει το 4% στο σύνολο των παγκόσμιων πωλήσεων τηλεοράσεων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IHS Markit Technology.

Η LG αφαίρεσε ήδη τελείως τις κυρτές τηλεοράσεις από την γκάμα των νέων μοντέλων της για το 2017, δίνοντας έμφαση πλέον στις πολύ λεπτές τηλεοράσεις. Η Samsung επίσης εγκατέλειψε τα προηγούμενα σχέδια της να έχει μόνο κυρτά μοντέλα στο ακριβότερο τμήμα της γκάμας της και πλέον προσφέρει και επίπεδα μοντέλα στην υψηλή κατηγορία τιμών.

Και οι δύο εταιρείες επίσης εγκαταλείπουν το 3D στα νέα μοντέλα τους λόγω ανεπαρκούς ενδιαφέροντος από τους καταναλωτές. Τα πρώτα μοντέλα τρισδιάστατων τηλεοράσεων είχαν παρουσιασθεί στο Λας Βέγκας το 2010, αλλά 3 χρόνια μετά το αρχικό ενδιαφέρον, οι πωλήσεις άρχισαν να μειώνονται όλο και περισσότερο.

Η Samsung, που πουλά δύο στις τρεις κυρτές τηλεοράσεις διεθνώς και έχει επενδύσει πολλά στις κυρτές οθόνες, δεν σκοπεύει -ακόμη τουλάχιστον- να εγκαταλείψει την τεχνολογία αυτή τελείως, όπως ήδη έκανε η LG. Υπάρχουν μεγάλες αγορές, κυρίως στην Κίνα, όπου οι κυρτές τηλεοράσεις παραμένουν δημοφιλείς.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν όμως ότι είναι θέμα χρόνου οι κυρτές οθόνες να κάνουν παρέα στο 3D ως μια παρένθεση στην ιστορία των τηλεοράσεων, παρά τις αρχικές θριαμβολογίες περί «επαναστατικών» καινοτομιών. Οι καταναλωτές μάλλον απάντησαν «δεν συμφωνούμε» και τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους.

Η νέα τεχνολογία της μόδας φέτος είναι το HDR, που υπόσχεται πιο πλούσια και δυναμική εικόνα. Επειδή βασίζεται κυρίως σε λογισμικό, η νέα τεχνολογία είναι φθηνότερη από τα κυρτά πάνελ ή το 3D. Τάση απογείωσης εμφανίζει και η τεχνολογία 4K, γνωστή επίσης ως υπερ-υψηλή ανάλυση.

Εντυπωσιακά μοντέλα οθονών παρουσιάστηκαν στην CES

Η LG παρουσίασε στην έκθεση CES μια πολύ λεπτή τηλεόραση που σαν ταπετσαρία προσκολλάται στον τοίχο με μαγνητικό τρόπο. Η νέα OLED 4K TV της έχει πάχος μόλις 2,57 χιλιοστών και θα είναι διαθέσιμη στις 65 και 77 ίντσες.

Αρχή του τέλους για τις κυρτές και τις 3D τηλεοράσεις

Η Samsung παρουσίασε μια συσκευή, τη Lifestyle TV, που έχει ξύλινο περίβλημα και μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Ουσιαστικά είναι σαν να μην σβήνει ποτέ.

Αρχή του τέλους για τις κυρτές και τις 3D τηλεοράσεις

Αρχή του τέλους για τις κυρτές και τις 3D τηλεοράσεις

Παρουσίασε επίσης μια τηλεόραση 75 ιντσών QLED 4K, που βασίζεται στην τεχνολογία των κβαντικών κουκίδων και, σύμφωνα με την εταιρεία, αναπαράγει καλύτερα τα χρώματα και έχει μεγάλη φωτεινότητα 1.500 έως 2.000 «κεριών».

Αρχή του τέλους για τις κυρτές και τις 3D τηλεοράσεις

Η Sony λανσάρισε μια νέα 4K OLED TV στην κατηγορία των μοντέλων Bravia. Διαθέτει επεξεργαστή HDR και η καινοτομία της είναι ότι έχει «ξεφορτωθεί» τα ενσωματωμένα ηχεία και, αντί γι’ αυτά, οι ήχοι παράγονται από δονήσεις στην επιφάνεια της οθόνης.

Αρχή του τέλους για τις κυρτές και τις 3D τηλεοράσεις

Πηγή

Recommended Posts

Leave a Comment

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Διάστημα 2017: Εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου «Made in Greece», τίτλοι τέλους για το Cassini και άλλες εξελίξειςΤα ολλανδικά τρένα λειτουργούν πλέον αποκλειστικά με αιολική ενέργεια