Ανατρεπτική επιστημονική έρευνα για την αφαίρεση των αμυγδαλών- Τι αποκαλύπτει

 In ΖΩΗ

Κάθε χρόνο, αρκετές χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο κάνουν αμυγδαλεκτομή, αλλά είναι απίθανο τα περισσότερα να έχουν κάποιο όφελος. Η αμυγδαλεκτομή δεν ωφελεί επτά στα οκτώ παιδιά που την κάνουν, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας, Τομ Μάρσαλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Journal of General Practice», ανέλυσαν ιατρικά αρχεία για περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια παιδιά, από τα οποία τα 18.271 είχαν κάνει επέμβαση αφαίρεσης αμυγδαλών μεταξύ 2005-2016.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο για τα 2.144 παιδιά (ποσοστό 11,7%) η αμυγδαλεκτομή ήταν πραγματικά δικαιολογημένη και είχε κάποιο όφελος για τα παιδιά. Eντόπισε όμως και  15.764 παιδιά που είχαν επαρκή συμπτώματα στο λαιμό τους, τα οποία δικαιολογούσαν την αφαίρεση των αμυγδαλών τους, όμως μόνο το 14% την είχαν κάνει.

Για να υπάρχει πιθανότητα να ωφεληθεί ένα παιδί από την αμυγδαλεκτομή, πρέπει να υποφέρει από τουλάχιστον επτά διαγνωσμένα περιστατικά πονόλαιμου μέσα σε ένα χρόνο ή από τουλάχιστον πέντε τέτοια περιστατικά ετησίως επί δύο συνεχόμενα χρόνια ή από τρία περιστατικά πονόλαιμου ετησίως για τρία διαδοχικά χρόνια. Η μελέτη έδειξε ότι η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών που κάνουν αφαίρεση αμυγδαλών, δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια.

«Τα παιδιά που έχουν λιγότερους πονόλαιμους, δεν ωφελούνται συνήθως από την αφαίρεση των αμυγδαλών, επειδή ούτως ή άλλως οι πονόλαιμοι τείνουν να εξαφανιστούν μόνοι τους. Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν τόσο σοβαρά συμπτώματα που να δικαιολογείται η αμυγδαλεκτομή. Μάλιστα μπορεί μάλλον να βλαφτούν παρά να ωφεληθούν από την επέμβαση» δήλωσε ο Μάρσαλ.

Πηγή

Recommended Posts

Leave a Comment

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Οι αλλαγές που ισχύουν στις εξετάσεις του ΕΟΠΥΥΕνίσχυση μεταβολισμού: τι συμβουλεύει η ειδικός;