8 τρόποι να μεγαλώσετε ένα παιδί που να ξέρει να διαχειρίζεται τα χρήματα

 In ΖΩΗ

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την αντιγραφή ό, τι οι άνθρωποι κάνουν γύρω τους, ιδιαίτερα από τους γονείς τους. Αυτό περιλαμβάνει στάσεις απέναντι στα χρήματα – πώς ξοδεύουν, τον προϋπολογισμό και την αποταμίευση. Τα παιδιά αρχίζουν να δημιουργούν δια βίου οικονομικές συνήθειες από την ηλικία των επτά χρονών, σύμφωνα με έρευνα από την Money Advice Service.

Έτσι, διδάσκοντας το παιδί σας τη σημαντική δεξιότητα ζωής του πώς να διαχειρίζεται τα χρήματα από νεαρή ηλικία, το βοηθάτε να εξελιχθεί σε έναν εξοικειωμένο με τα χρήματα ενήλικα, που θα είναι εξοπλισμένος με αυτο-έλεγχο και λογική εμπειρία του προϋπολογισμού.

Οι γονείς μπορεί να ανησυχούν ότι η έκθεση των παιδιών απέναντι στα χρήματα είναι πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση για ένα μικρό παιδί, αλλά το αντίθετο είναι αλήθεια. Η Dr Elizabeth Kilbey, μια παιδοψυχολόγος και μητέρα τριών παιδιών, λέει: “Οι σκληρές συνομιλίες με τα παιδιά σας είναι αναπόσπαστο μέρος του να είσαι γονιός και τα χρήματα μπορεί να είναι ένα θέμα που πολλοί βρίσκουν ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπίσουν, ακόμη και οι ίδιοι. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που πολλοί γονείς αισθάνονται ότι τα παιδιά τους δεν πρέπει να επιβαρύνονται με ευθύνες ενηλίκων, όπως και οι ανησυχίες για τα χρήματα. Αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ ενθαρρυντικό να δώσουν στα παιδιά τους ικανότητες και αυτοπεποίθηση με τα χρήματα, ώστε να μην χρειάζεται να αντιμετωπίσουν χρηματικές ανησυχίες στο μέλλον.”

8 τρόποι να μεγαλώσετε ένα παιδί που να ξέρει να διαχειρίζεται τα χρήματα

Εδώ είναι οκτώ τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να γίνουν συνειδητοποιημένα με τα χρήματα:

1. Εισάγετε τα παιδιά στα χρήματα από νεαρή ηλικία.  Από τη στιγμή που τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν να μετρούν, να τους δείξετε τα διάφορα κέρματα και τις αξίες τους. Διδάξτε τα να φροντίζουν τα χρήματα και να τα διατηρούν σε ασφαλές μέρος.

2.Διακριτικά ενσωματώστε τα χρήματα και τη λήψη αποφάσεων γύρω από τις αγορές στην καθημερινή ζωή.  Δεν χρειάζεται να επιβαρύνετε τα παιδιά με τα οικονομικά της οικογένειας, αλλά είναι σημαντικό να τους δείξετε πώς τα χρήματα χρησιμοποιούνται ως αντάλλαγμα για τα πράγματα. Αφήστε τα παιδιά να χειρίζονται μόνα τους τα χρήματα στο ταμείο και να μετράνε τα ρέστα που έλαβαν, μαθαίνοντας το πρώτο σημαντικό μάθημα ότι περισσότερα νομίσματα δεν σημαίνει περισσότερα χρήματα. Δείξτε τους πώς να γράψουν μια λίστα με το τι θα πρέπει να αγοράσουν και πώς να αποφασίσουν μεταξύ αντικειμένων με βάση την τιμή και  την αξία τους Επίσης δείξτε τους ότι δεν είστε παρορμητικοί στις αγορές, αλλά έχετε ένα σχέδιο και έναν προϋπολογισμό. Εξηγήστε ότι δεν μπορούν απλά να «χρησιμοποιήσουν  την κάρτα σας» ή «να πάρουν χρήματα από τον τοίχο», αλλά ότι η τραπεζική κάρτα συνδέεται με τον τραπεζικό σας λογαριασμό και ένα πεπερασμένο ποσό  χρημάτων.

3. Δώστε στα παιδιά τακτικά χαρτζιλίκι, έτσι ώστε να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη χρησιμοποίηση των χρημάτων και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αποταμίευση και τη δαπάνη. Να είστε οργανωμένοι έτσι ώστε τα χρήματα να τα καταβάλλετε με συνέπεια, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να ξεκινήσουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων για προϋπολογισμό. Αφήστε τα παιδιά να  κάνουν λάθη σχετικά με το πώς ξοδεύουν το χαρτζιλίκι τους. Θα πρέπει να μάθουν μέσα από την εμπειρία, και αυτό περιλαμβάνει το να κάνουν το λάθος να αγοράσουν ένα παιχνίδι που αποδεικνύεται ότι είναι απογοητευτικό. Μόνο μέσω της δοκιμής και του λάθους θα συνειδητοποιήσουν την πολύ σημαντική έννοια – εάν ξόδεψες χρήματα… τα ξόδεψες.

4. Συζητήστε με τα παιδιά σας για την εξοικονόμηση χρημάτων – συμβουλεύοντάς τα να μην τα ξοδεύουν αμέσως. Αξιοποιήστε τον ενθουσιασμό των μικρών παιδιών για τα χρώματα και τη ζωγραφική, βοηθώντας τα να δημιουργήσουν ένα διάγραμμα αποταμίευσης με μια εικόνα ενός παιχνιδιού ή ενός αντικειμένου για το οποίο μαζεύουν χρήματα. Δουλέψτε μαζί για το πόσες εβδομάδες θα τους χρειαστούν για να αποταμιεύσουν για το παιχνίδι τους και σχεδιάστε ένα πλαίσιο για κάθε εβδομάδα, όπου θα μπορούν να  χρωματίσουν ή να βάλουν ένα αυτοκόλλητο  για να παρακολουθούν την πρόοδό τους κι έτσι να τα κρατάτε ενθουσιασμένα.  Κάθε εβδομάδα μπορούν να βάλουν το χαρτζιλίκι τους  σε έναν προσωπικό τους κουμπαρά με μια εικόνα του παιχνιδιού απ’ έξω. Με αυτό τον τρόπο τους διδάσκετε τη σημασία της ικανοποίησης που καθυστερεί να έρθει και ότι «τα καλά πράγματα έρχονται σε αυτούς που περιμένουν».

8 τρόποι να μεγαλώσετε ένα παιδί που να ξέρει να διαχειρίζεται τα χρήματα

5. Μιλήστε με τα παιδιά σας για το πώς μπορούν να κερδίζουν χρήματα δουλεύοντας. Μέχρι τις αρχές της εφηβείας, όταν τα παιδιά έχουν κατανοήσει την έννοια του μισθού, συνδέστε το χαρτζιλίκι με τις μικροδουλειές του σπιτιού, έτσι ώστε να μάθουν την εξίσωση μεταξύ του βρίσκω χρόνο να ασχοληθώ και προσπαθώ και της νομισματικής ανταμοιβής. Ετσι, θα είναι λιγότερο πιθανό να ξοδέψουν τα χρήματα για τα οποία έχουν εργαστεί.

6. Μην ξεχνάτε τα εικονικά χρήματα. Οδεύουμε προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά, έτσι είναι σημαντικό να διδάξετε τα ψηφιακά εξοικειωμένα παιδιά την έννοια της χρήσης των εικονικών χρημάτων και ότι αυτά εξακολουθούν να είναι πραγματικά – όταν δεν τα έχουν, δεν μπορούν να τα ξοδέψουν. Δείξτε τους πώς μπορούν να παρακολουθούν τα χρήματα να «έρχονται» και να ξοδεύονται χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή σε ένα κινητό ή κάνοντας κινήσεις στην τράπεζά σας μέσω Internet.

7. Βοηθήστε τα παιδιά σας να ανοίξουν τον προσωπικό τους λογαριασμό αποταμίευσης. Έχοντας το δικό τους λογαριασμό με κανονικά παραστατικά από την τράπεζα θα τους βοηθήσει να αισθάνονται σίγουροι με την ιδέα της τραπεζικής διαχείρισης – και της αποταμίευσης. Αλλά, να τους αφήσετε να κάνουν ανάληψη χρημάτων, έτσι ώστε να αισθάνονται ότι έχουν τη δύναμη να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις.

8 τρόποι να μεγαλώσετε ένα παιδί που να ξέρει να διαχειρίζεται τα χρήματα

8. Δώστε τους εφήβους ένα μηνιαίο χαρτζιλίκι και αυξημένη οικονομική ευθύνη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα χρειαστεί να φύγουν από το σπίτι για το πανεπιστήμιο ή την εργασία, έτσι θα πρέπει να είναι εξοικειωμένα με την εμπειρία του προϋπολογισμού και τη λήψη αποφάσεων, όπως το να αγοράζουν ρούχα ή να πληρώνουν το μηνιαίο συμβόλαιο του τηλεφώνου. Δείξτε τους πώς τα χρήματά τους θα διαρκέσουν περισσότερο όταν προγραμματίζουν το μέλλον, για παράδειγμα, συγκρίνοντας τιμές στο διαδίκτυο και αποφεύγοντας τις παρορμητικές αγορές. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κρατούν μία καταγραφή των εισερχόμενων και εξερχόμενων ποσών, έτσι ώστε να μάθουν να δίνουν προτεραιότητα στις δαπάνες και επίσης πώς να αυξήσουν τα χρήματά τους από την παραίτηση από «μικρά παραπανίσια έξοδα », όπως καφέδες. Πάνω απ ‘όλα, μην μπείτε στον πειρασμό να συμπληρώσετε τα χρήματα αν εξαντληθούν. Θα πρέπει να μάθουν ότι όταν ένα ποσό ξοδεύτηκε, ξοδεύτηκε.

Από την κατανόηση των διαφορετικών νομισμάτων, όντας μικρά παιδιά μέχρι του προϋπολογισμού για τα ρούχα ως έφηβοι, η καθοδήγησή σας μπορεί να βοηθήσει στο σχηματισμό θετικών οικονομικών συνηθειών και μια υγιή σχέση με τα χρήματα που θα βοηθήσει τα παιδιά σας να έχουν ευτυχέστερο μέλλον.

Πηγή

Recommended Posts

Leave a Comment

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Ελλάδα 2017: Η Αλλαγή που όλοι θέλουμε έρχεται και την φέρνουν τα παιδιάΑυτές είναι οι 10 συνήθειες των ζευγαριών με τις πιο ευτυχισμένες σχέσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς