8 αλάνθαστοι τρόποι για την προστασία των online κωδικών πρόσβασής σας
Οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για την προστασία της πρόσβασης σε οικονομικές πληροφορίες, στοιχεία πιστωτικών καρτών και ταυτοτήτων μας. Αλλά εμείς, δεν προστατεύουμε όσο θα ‘πρεπε αυτή τη γραμμή άμυνας.
Μεταξύ αυτών που γεννήθηκαν μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (millenials), το 58 τοις εκατό ακόμα δεν χρησιμοποιούν ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης, σύμφωνα με το Norton 2016 “Cybersecurity Insights report”. Αλλά ακόμη και οι γνώστες της τεχνολογίας “native millenials” είναι ακόμη περισσότερο ευάλωτοι.
Οι κωδικοί πρόσβασης δεν είναι αλάνθαστοι, φυσικά. Κάθε αποφασισμένος χάκερ μπορεί να πάρει το παρελθόν τους ακριβώς όπως ένας διαρρήκτης μπορεί να περάσει από μια κλειδωμένη πόρτα. Όμως, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τους ειδικούς, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να κάνουν το “ψηφιακό ισοδύναμο” αφήνοντας ένα κλειδί στην κλειδαριά της μπροστινής πόρτας τους.
Το να προστατεύετε τον εαυτό σας δεν είναι δύσκολο, αλλά αυτό απαιτεί μια μικρή προσπάθεια. Εδώ είναι οκτώ τρόποι για να ενισχύσουν την online (διαδικτυακή) ασφάλεια σας.
- Μην επιλέγετε έναν αδύναμο κωδικό πρόσβασης.
Όσο κι αν σας φαίνεται εντυπωσιακό, οι άνθρωποι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το “123456” και το “password” για τους κωδικούς πρόσβασης τους, ακόμη και αν αυτοί σταθερά κατατάσσονται στους πιο αδύναμους, πιο εύκολα “μαντέψιμους” εδώ και πολλά χρόνια. Όταν σας ζητηθεί να δημιουργήσετε ή να ενημερώσετε έναν κωδικό πρόσβασης για μια τοποθεσία, αποφύγετε τα απλά μοτίβα που μπορεί εύκολα να τα μαντέψει κάποιος. Οι SplashData και TeamsID προτείνουν να επιλέξετε κάτι που να είναι 12 χαρακτήρες ή μεγαλύτερο, χρησιμοποιώντας γράμματα, αριθμούς και άλλα σύμβολα.
- Χρησιμοποίησε πολυδιάστατο έλεγχο ταυτότητας.
Ένας αυξανόμενος αριθμός των διαδικτυακών υπηρεσιών που περιστρέφονται γύρω από τις ευαίσθητες πληροφορίες (όπως το Gmail, διαδικτυακοί τραπεζικοί λογαριασμοί και Slack, ένα σύστημα επικοινωνίας ομάδων που χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες) προσφέρουν τη δυνατότητα για ένα επιπλέον βήμα μεταξύ της εισόδου του κωδικού σας και της πρόσβασης στο λογαριασμό σας. (Συνήθως, αποστέλλεται ένας κωδικός στον αριθμό τηλεφώνου που έχετε καταχωρήσει). Με τον τρόπο αυτό χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος για να αποκτήσετε πρόσβαση στο site, αλλά δεν παύει να είναι ένας αξιοσημείωτος αποτρεπτικός παράγοντας για κάποιον που προσπαθεί να θέσει σε κίνδυνο το λογαριασμό σας.
- Εάν τα βιομετρικά στοιχεία είναι μια επιλογή, επιλέξτε την.
Τα έξυπνα κινητά (smartphones), τα tablets και οι φορητοί υπολογιστές ολοένα και περισσότερο σας επιτρέπουν να συνδεθείτε με ένα δακτυλικό αποτύπωμα αντί για κωδικό πρόσβασης. Αυτό είναι όχι μόνο πιο ασφαλές, αλλά επίσης σας εμποδίζει από το να ξεχνάτε τον κωδικό πρόσβασής σας. Η HSBC είναι μία εταιρεία που αγκαλιάζει την κίνηση αυτή, λανσάροντας την αναγνώριση φωνής και αφής σαν υπηρεσίες ασφαλείας για έως και 15 εκατομμύρια πελάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους μέσω των κινητών συσκευών τους.
«Το λανσάρισμα της αναγνώρισης φωνής και αφής καθιστά ακόμη πιο γρήγορο και πιο εύκολο στους πελάτες να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό τους, χρησιμοποιώντας την πιο ασφαλή μορφή της τεχνολογίας κωδικού πρόσβασης – το σώμα μας, δήλωσε στο BBC η ” Francesca McDonagh”, επικεφαλής της λιανικής τραπεζικής και της διαχείρισης πλούτου για την HSBC στο Ηνωμένο Βασίλειο .
- Διαφορετικοί λογαριασμοί πρέπει να έχουν διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης.
Ενώ είναι σίγουρα πιο εύκολο να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε διάφορες ιστοσελίδες, να θυμάστε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει την ευπάθεια σας. Όχι μόνο μπορεί οι χάκερ να χρησιμοποιούν αυτό τον κωδικό για να αποκτήσουν πρόσβαση και σε άλλους σημαντικούς λογαριασμούς σας, αλλά επίσης εκθέτετε τον εαυτό σας σε ανεπιθύμητους ελέγχους από ένα μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που προσπαθούν να σπάσουν πολλούς διαφορετικούς ιστότοπους. Εάν επισκέπτεστε τακτικά ένα μεγάλο αριθμό ιστότοπων και ανησυχείτε ότι δε θα θυμάστε ποιον κωδικό να χρησιμοποιήσετε, η επόμενη συμβουλή θα σας φανεί ιδιαίτερα πρακτική και χρήσιμη.
- Σκεφτείτε έναν διαχειριστή κωδικού πρόσβασης .
Διαχειριστές κωδικού πρόσβασης κρατούν αρχεία από τα διάφορα ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε σε διάφορες τοποθεσίες, όχι μόνο ενισχύοντας την ασφάλειας, αλλά και εξοικονομώντας σας χρόνο με την αυτόματη συμπλήρωση των πεδίων όνομα χρήστη / κωδικός πρόσβασης. Επίσης θα συγχρονίσουν τους κωδικούς πρόσβασης σας σε διαφορετικές συσκευές, που σημαίνει ότι δεν θα βρείτε εμπόδια, αν προσπαθείτε να συνδεθείτε σε μια τοποθεσία από το smartphone σας, το tablet ή τον φορητό σας υπολογιστή. Υπάρχουν πολλές επιλογές για να επιλέξετε, που περιλαμβάνουν προσφορές από το Norton, Dashline, LastPass και LogMeOnce.
- Μη μοιράζεστε τους κωδικούς πρόσβασής σας.
Αυτό φαίνεται σαν κοινή λογική αλλά είναι εντυπωσιακό ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων εξακολουθούν να δίνουν ελεύθερα τους κωδικούς τους σε άλλους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, λέει ο Norton, 31 τοις εκατό των millennials είναι πιθανό να μοιραστούν τους δικούς τους. Επίσης εντυπωσιακό είναι ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων στις ΗΠΑ λένε ότι έχουν μοιραστεί τον κωδικό πρόσβασής τους του τραπεζικού λογαριασμού τους. Να μην είστε ένας από εκείνους τους ανθρώπους.
- Μην πέσετε θύμα phishing (ηλεκτρονικού ψαρέματος πληροφοριών).
Να προσεγγίζετε τα email σας με σκεπτικισμό. Διαγράψτε σημειώσεις – ειδικά εκείνες με συνημμένα – από ανθρώπους που δεν γνωρίζετε. Και ποτέ μην κάνετε κλικ σε συνημμένα που φαίνονται ύποπτα, ακόμα κι αν γνωρίζετε τον αποστολέα. Όταν θα πάρετε ένα σημείωμα από την τράπεζά σας, να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην πραγματική διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα και βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει με τη διαδικτυακή διεύθυνση (URL) του ιδρύματος. Και αντί να κάνετε κλικ σε ενσωματωμένες συνδέσεις, προτιμήστε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε σε ένα παράθυρο του προγράμματος περιήγησης, το οποίο θα σας βοηθήσει να δείτε καλύτερα σε ποιο ιστοχώρο έχετε οδηγηθεί.
- Να ενημερώνετε πάντα το λογισμικό σας.
Φαίνεται ότι σχεδόν καθημερινά μας ειδοποιούν ότι το ένα ή το άλλο πρόγραμμα απαιτεί μια ενημέρωση. Μετά από λίγο, είναι φαινομενικά πιο εύκολο να το αναβάλλουμε από το να κάνουμε την ενημέρωση. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο.
“Όταν η ειδοποίηση για ενημέρωση έρχεται, οι άνθρωποι την αγνοούν», λέει ο Hemu Nigam, ιδρυτής της SSP Blue, μια επιχείρηση συμβούλων ασφαλείας διαδικτύου και πρώην αντιπρόεδρος της εφαρμογής του Διαδικτύου στην Ένωση “Motion Picture Association of America“.
“Σχεδόν κάθε φορά, που πρόκειται να υπάρξει μια ενημερωμένη έκδοση ασφαλείας , πρέπει να την εφαρμόζετε άμεσα .”