10 προγράμματα 600 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των μικρομεσαίων

 In ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Οι προγραμματισμένες δράσεις αναμένεται να κινητοποιήσουν επενδύσεις αρκετών δισ. ευρώ

Έτοιμο για την προκήρυξη 10 «εμβληματικών» χρηματοδοτικών προγραμμάτων, που κατά κύριο λόγο απευθύνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), το υπουργείο σχεδιάζει το αργότερο έως το τέλος του έτους να ενεργοποιήσει δράσεις συνολικής δημόσιας δαπάνης σχεδόν 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, οι προγραμματισμένες δράσεις αναμένεται να κινητοποιήσουν επενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, το ισχυρό ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού θεωρείται δεδομένο, κάτι που έχει αποτυπωθεί και στις προηγούμενες προκηρύξεις.

Τα βασικά προγράμματα που αναμένονται είναι τα εξής:

1 «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

Το πρόγραμμα «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ αφορά τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός της κάθε επένδυσης μπορεί να κυμαίνεται από 25.000 έως 400.000 ευρώ. Το ύψος της επιδότησης καθορίζεται στο 45%, ωστόσο μπορεί να διευρυνθεί στο 50% εάν υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος είναι οι παρακάτω δραστηριότητες:

α) Τουριστικά καταλύματα (σύμφωνα με τον Ν.4276/2014).

β) Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.

γ) Μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.

δ) Τουριστικά γραφεία.

ε) Εναλλακτικές μορφές τουρισμού

στ) Λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα του τουρισμού.

2 «Αναβάθμιση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές»

Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Αναβάθμιση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) 140 εκατ. ευρώ, θα περιλαμβάνει και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, για αυτές τις επιχειρήσεις οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα θα είναι πιο αυστηρές από εκείνες που ισχύουν για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, στον νέο κύκλο θα υπάρχει διαχωρισμός των επενδυτικών σχεδίων ανάλογα με τον προϋπολογισμό τους. Συγκεκριμένα, για όσα επενδυτικά σχέδια ο προϋπολογισμός τους κυμαίνεται από 15.000 ευρώ έως και 70.000 ευρώ, τα κριτήρια θα είναι λιγότερα σε σχέση με τα επενδυτικά σχέδια από 71.000 ευρώ έως και 350.000 ευρώ, που θα είναι το ανώτατο όριο του επιλέξιμου προϋπολογισμού. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα μπορεί να ανέλθει και στο 60% εάν η επιχείρηση είναι εξαγωγική. Το γενικό ποσοστό της επιχορήγησης ανέρχεται στο 45%.

3 «Αξιοποίηση επιχειρηματικής εμπειρίας – Επιχειρηματική επανεκκίνηση»

Η δράση «Αξιοποίηση επιχειρηματικής εμπειρίας -Επιχειρηματική επανεκκίνηση» προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ αφορά την ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους ηλικίας άνω των 45 ετών.

Ειδικότερα, η δράση παρέχει ένα πλαίσιο νέων επιχειρηματικών ευκαιριών σε άνεργους που στο παρελθόν είχαν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα ή διαθέτουν σημαντική επαγγελματική εμπειρία για να το πράξουν προκειμένου να συμβάλει στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, αξιοποιώντας το γνωστικό κεφάλαιο που τα άτομα αυτά κατέχουν.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης και κατά την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, οι οποίοι θα ιδρύσουν επιχείρηση (ή θα αποτελούν βασικό μέτοχο επιχείρησης) και δεν θα αποκτήσουν σχέση μισθωτής εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου. Υπογραμμίζεται ότι οι δυνητικοί δικαιούχοι θα πρέπει στο παρελθόν να συμμετείχαν σε επιχειρήσεις είτε με την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία είτε ως ιδρυτικά μέλη επιχειρήσεων ή να διαθέτουν σωρευτικά τουλάχιστον 5ετή αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία σε σχέση με το αντικείμενο του επιχειρηματικού σχεδίου που επιδιώκουν να υλοποιήσουν.

Το συνολικό ύψος επιχειρηματικών σχεδίων ανά πρόταση μπορεί να κυμαίνεται από 15.000 έως 60.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης κατά μέσο όρο στο 65%.

4 «Ενίσχυση νέων και υφιστάμενων συνεργατικών σχηματισμών μμε για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές»

Η συγκεκριμένη δράση, προϋπολογισμού 22,5 εκατ. προβλέπει την ενίσχυση των συνεργατικών σχηματισμών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους σε νέες αγορές.

Συγκεκριμένα, θα ενισχυθούν νέοι και υφιστάμενοι συνεργατικοί σχηματισμοί που δραστηριοποιούνται στους 9 τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ [αγροδιατροφή/βιομηχανία τροφίμων, ενέργεια, περιβάλλον, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ), Logistics, υγεία, υλικά-κατασκευές, πολιτιστικές βιομηχανίες, τουρισμός] σε όλες τις Περιφέρειες.

Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 50%, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ενός σχεδίου δράσης δεν μπορεί να υπολείπεται των 100.000 ευρώ και να υπερβαίνει τα 2.500.000 ευρώ.

5 «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» (β’ κύκλος)

Ο δεύτερος κύκλος της δράσης «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» με προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ, ήδη είναι ενεργός. Μάλιστα από τις 6 Σεπτεμβρίου ξεκινά η δεύτερη περίοδος υποβολής αιτήσεων που θα διαρκέσει έως τις 11 Οκτωβρίου, ενώ η τρίτη περίοδος για το τρέχον έτος «ανοίγει» στις 8/11/2017 και θα διαρκέσει έως τις 13/12/2017.

Το πρόγραμμα αφορά την ενίσχυση των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν ή προτίθενται να συστήσουν τη δική τους επιχείρηση με δραστηριότητα συναφή με το αντικείμενο σπουδών τους με ποσό από 5.000 έως 25.000 ευρώ. Η επιχορήγηση μπορεί να ανέλθει και στις 50.000 ευρώ σε περιπτώσεις συνεργασιών.

6 «Νεοφυής επιχειρηματικότητα»

Στο πρόγραμμα νεοφυής επιχειρηματικότητα, ο προϋπολογισμός του οποίου τοποθετείται στα 70 εκατ. ευρώ, θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές. Στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος, στο πλαίσιο των αλλαγών που έχουν προωθηθεί, η δράση δεν θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), όπως ο πρώτος κύκλος, αλλά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

7 «Ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας»

Το πρόγραμμα «Ενίσχυση περιβαλλοντικής βιομηχανίας», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, προβλέπει τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, τα οποία θα υλοποιηθούν για την επιχειρηματική αξιοποίηση υγρών, στερεών και αέριων αποβλήτων με την παραγωγή και διάθεση πρώτων υλών και ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στο πλαίσιο της δράσης θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιλέξιμος επιχορηγούμενος π/υ) από 250.000 ευρώ έως 2.500.000 ευρώ, για διάστημα μέχρι 36 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου.

Η δράση πρακτικά αφορά τη δημιουργία περιβαλλοντικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στην κάλυψη σημαντικών εθνικών κενών της παραγωγικής αλυσίδας.

8 «Αναβάθμιση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών (λιανικό εμπόριο, εστίαση, ιδιωτική εκπαίδευση)»

Η εν λόγω δράση, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, παρέχει χρηματοδοτικά κίνητρα για την αναβάθμιση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών (λιανικό εμπόριο, εστίαση, ιδιωτική εκπαίδευση) με άξονα τέσσερις κατηγορίες παρεμβάσεων:

1. Την εξοικονόμηση ενέργειας

2. Την ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην παρεχόμενη υπηρεσία

3. Την ενίσχυση της υγιεινής και ασφάλειας των χώρων

4. Την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων καλύπτει το 40% των επιλέξιμων δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.

9 «Ενίσχυση των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων»

Η δράση ενίσχυση των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, αφορά την υλοποίηση βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων από κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, οπότε οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι υφιστάμενες και νεοϊδρυόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ).

Τα επιχειρηματικά σχέδια μπορούν να αφορούν σε:

* απόκτηση απαραίτητου εξοπλισμού ή και τη λήψη απαραίτητων υπηρεσιών για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου

* στοχευμένη ενίσχυση αναγκών διασφάλισης ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών ή προϊόντων

* κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας των μελών της ΚοινΣΕπ).

10 «Αναβάθμιση εταιρειών franchising»

Η δράση «αναβάθμιση εταιρειών franchising», προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην επιχορήγηση των επιχειρήσεων προκειμένου να ενισχύσουν τις ικανότητές τους σχετικά με τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών ή τη δημιουργία νέων προϊόντων/υπηρεσιών.

Τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων μπορούν να έχουν συνολικό προϋπολογισμό από 30.000-200.000 ευρώ και περιλαμβάνουν:

* Αναβάθμιση υποδομών (κτήρια, εγκαταστάσεις, περιβάλλον χώρος).

* Μηχανήματα και εξοπλισμό.

* Επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και περιβαλλοντική αναβάθμιση.

* Ανάπτυξη & πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας & περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Αυτοματοποίηση λειτουργικών δραστηριοτήτων μέσω της αύξησης χρήσης των ΤΠΕ (Λογισμικό, υπηρεσίες λογισμικού και υποδομές ΤΠΕ).

* Μισθολογικό κόστος εργαζόμενων (υφιστάμενο ή/και νέο προσωπικό) με χρήση ρήτρας ευελιξίας.

* Μεταφορικά μέσα.

Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες δικαιωμάτων χρήσης brand name.

Η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων καλύπτει το 40% των επιλέξιμων δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10%, φτάνοντας στο 50% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.

Πηγή

Recommended Posts

Leave a Comment

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Ο εργασιακός «παράδεισος» υπάρχει! Από δωρεάν tattoo, μανικιούρ, μέχρι και μασάζ...Αλ. Βρατσκίδης: Θα δούμε υπολογιστές να γράφουν ποιήματα